Filip Chudý Rôzne Kultúra

Tradičný jarmok v Považskobystrickom okrese: Bohatý PROGRAM v Stupnom, FOTO

Jarmočná nálada sa v našom okrese postupne stupňuje, k čomu dopomôže tradičný Stupniansky hodový jarmok. Čo ponúkne tento rok?

Ilustračný obrázok k článku Tradičný jarmok v Považskobystrickom okrese: Bohatý PROGRAM v Stupnom, FOTO
14
Galéria
Zdroj: Považské osvetové stredisko

Obec Stupné a Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici pripravili na nedeľu 17. septembra 15. ročník Stupnianskeho hodového jarmoku, ktorý patrí medzi tradičné jarmoky v našom okrese. Organizátori podujatia sa snažili pre návštevníkov aj tentoraz pripraviť pútavý kultúrny program, nebude chýbať ani gazdovský dvor, stánky s občerstvením, prezentácia remeselných výrobkov a tradičná tombola.

„Stupniansky hodový jarmok je najvýznamnejšou kultúrno-spoločenskou udalosťou, ktorá sa počas roka v našej obci koná. Tento ročník bude špeciálny tým, že je spojený s oslavami 10. výročia založenia miestnej speváckej skupiny Žeravica. Zároveň sa bude krstiť jej prvé CD, ktoré vydala,“ povedal starosta Stupného Peter Krajčoviech.

Kultúrny program sa bude odohrávať v tamojšom amfiteátri, pričom je rozdelený na dve časti. Prvá má názov „Ve Stupném ja žijem, ve Stupném ja bývam“. V ňom budú vystupovať domáci umelci, ktorý ponúknu okrem hudby aj divadlo. Druhá časť „So spevom a tancom“ bude patriť umelcom z rôznych kútov Slovenska. „Najväčším ťahákom tohto ročníka bude okrem samotného krstenia CD našej skupiny Žeravica aj vystúpenie známej šlágrovej skupiny Black Band. Program sme sa aj tento rok snažili zostaviť tak, aby zaujal všetky vekové skupiny,“ uviedol starosta Stupného.

Od 10:00 do 17:00 je zabezpečený aj sprievodný program. V kultúrnom dome bude výstava venovaná 15 rokom Stupnianskeho hodového jarmoku, v okolí amfiteátra budú majstri ľudového remesla s ukážkami a predajom remeselníckych výrobkov. Gazdovský dvor ponúkne ochutnávku a predaj tradičných stupnianskych jedál, stupniansky kotlíkový guláš či stupniansku držkovú polievku. Deti potešia atrakcie v podobe nafukovacích hradov.

„Čo sa týka stánkarov, už sa nám nahlásilo asi 15 remeselníkov. K tomu je nahlásených aj ďalších 10 stánkarov, ktorí budú ponúkať tradičné jarmočné veci, ako napr. medovníky, cukrovinky a pod.,“ prezradil Krajčoviech, ktorého by podľa vlastných slov potešilo, ak by sa zopakovala minuloročná účasť, keď bolo odhadom na jarmoku určite vyše tisíc ľudí. O tohoročnom počte návštevníkov rozhodne podľa neho aj počasie.

Program 15. ročníka Stupnianskeho hodového jarmoku

  • 10:00 slávnostná svätá omša (pri kaplnke)
  • 11:00 Dáva sa na známosc – pozývanie bubeníkom a členmi dobrovoľných zložiek na jarmok, Jarmočný pozdrav – vyhrávanie dychovej hudby Chabovienka z Hornej Súče (areál amfiteátra)
  • 13:50 Krojovaný sprievod od obecného úradu ku kaplnke
  • 14:00 Ve Stupném ja žijem, ve Stupném ja bývam (amfiteáter) – divadelný súbor Ivana Pišku zo Stupného, slávnostný príhovor starostu obce Petra Krajčoviecha, vystúpenie miestnej speváckej skupiny Žeravica, prezentácia prvého CD SSk Žeravica, Ladislav a Michal Šípekovci zo Stupného
  • So spevom a tancom – vystúpenie heligonkárky a speváčky Vlasty Mudríkovej zo Skalitého, folklórna skupina Karpaty z Bratislavy a Black Band z Prievidze
Stupniansky hodový jarmok: Pozrite, ako to na ňom vyzerá
14
Galéria
Zdroj: Považské osvetové stredisko

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Tešme sa na predĺžený víkend: V Považskej a okolí ponúkne bohatú porciu zábavy

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM