Filip Chudý Rôzne

Tieto časti Považskej sú ešte bez kanalizácie: Na prvej sa začalo pracovať!

Obyvatelia troch považskobystrických mestských častí sú aktuálne bez kanalizácie. Na jednej sa začalo pracovať. A čo ostatné?

Ilustračný obrázok k článku Tieto časti Považskej sú ešte bez kanalizácie: Na prvej sa začalo pracovať!
Zdroj: TASR

Obyvatelia považskobystrických mestských častí Dolný a Horný Moštenec dlhodobo požadujú dobudovanie kanalizácie, tá ešte chýba aj v Považskej Teplej. Pôvodne sa to malo vyriešiť vďaka investícii z európskych financií, od toho sa však upustilo. Tento projekt z roku 2009 neprešiel, čo primátor mesta Karol Janas vysvetlil tak, že podmienkou pre čerpanie eurofondov je odkanalizovanie na menej ako 80 %, pričom Považská Bystrica je dnes odkanalizovaná oficiálne na 93 %.

„Dohodli sme sa preto s Považskou vodárenskou spoločnosťou (PVS), že už v tomto roku začne s budovaním kanalizácie v Dolnom Moštenci,“ povedal Janas. Považskobystrická hovorkyňa Iveta Kováčiková doplnila, že s prácami na stavaní kanalizácie v časti Dolného Moštenca sa začalo v máji.

Pred desiatimi rokmi PVS realizovala v rámci európskych fondov čistiareň odpadových vôd a postavila tiež hlavné kanalizačné zberače, pričom jeden z nich bol vybudovaný aj na smer Dolný a Horný Moštenec. Tieto zberače sú navrhnuté na rozvoj a budovanie kanalizácie v oboch Moštencoch, pričom tá sa bude budovať postupne. „Prešli sme si predmetné lokality a hľadali sme takú časť, ktorá by nám vyšla z vyčlenených financií a zároveň by tam bolo aj čo najviac napojených rodinných domov. Vybrali sme si lokalitu, ktorá je v Dolnom Moštenci oproti kostolu, ako je dom kultúry, hasičská zbrojnica a celé to okolie za tým. Výhodou tohto územia je, že gravitačne krásne inklinuje k hlavnej ceste, kde sa napojíme,“ vysvetlil výrobno-technický riaditeľ PVS, Jaroslav Lagiň.

Podľa jeho slov prevzali na seba investorské práva, nakoľko investícia bude v réžii ich spoločnosti. „Už tento rok by mala byť kanalizácia v Dolnom Moštenci rozšírená o 1,3 kilometra. Na výstavbu sa použijú hladké PVC potrubia, celkovo sa vybuduje 39 kanalizačných šácht, ktoré budú slúžiť na údržbu a prevádzku kanalizácie a 68 odbočení na prípojky k nehnuteľnos­tiam,“ uviedol Lagiň. Hovorkyňa mesta upozorňuje, že keďže kanalizačné potrubie bude osádzané do úzkych, miestnych komunikácií, občania sa musia pripraviť na ich úplnú uzávierku. Zaistený by mal byť prejazd záchranných zložiek.

V spolupráci s PVS by chcelo mesto vyriešiť aj kanalizáciu v Považskej Teplej. „Vybudovanie kanalizácie v Považskej Teplej máme v pláne v najbližších rokoch, nakoľko tu bude potrebné vybudovať aj hlavnú zbernú vetvu. Budeme rokovať s PVS o možnosti realizácie kanalizácie v Považskej Teplej rovnakým spôsobom ako v Moštencoch. Ak by sme sa nedohodli, mesto by sa do projektu pustilo na vlastné náklady,“ konštatoval primátor Považskej Bystrice.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považská Bystrica sa deratizuje: Sídliská, ktoré sú najviac napadnuté hlodavcami!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM