Filip Chudý Kultúra

Talenty z Považskej súčasťou veľkého projektu: Ich umenie môžete vidieť aj u nás!

Súčasťou dlhodobého medzinárodného projektu boli aj talentované deti z Považskej Bystrice. Práve v našom meste bude záverečná výstava!

Ilustračný obrázok k článku Talenty z Považskej súčasťou veľkého projektu: Ich umenie môžete vidieť aj u nás!
Zdroj: Dnes24.sk

Považská Bystrica sa zapojila do projektu Invázia talentov spolufinancovaného Medzinárodným vyšehradským fondom. Považskú Bystricu s možnosťou zapojenia sa oslovilo partnerské mesto Belchatów, ktoré je hlavným organizátorom projektu. Zapojili sa taktiež mestá Pardubice a Csongrád, ktoré sú partnerskými mestami Belchatówa.

„Hlavným cieľom a poslaním projektu je prezentovať umelecké schopnosti mladých maliarov vo veku od 10 do 15 rokov, šírenie a rozvoj umeleckého talentu detí a mládeže vo výtvarnom umení a užšie partnerstvo medzi mestami Vyšehradskej skupiny prostredníctvom výmeny talentovaných mladých umelcov,“ povedala Iveta Kováčiková, hovorkyňa nášho mesta.

Projekt je realizovaný v cykloch, zúčastnilo sa ho 10 detí (z každého zapojeného mesta) vo veku 10–15 rokov. Výber výtvarne nadaných žiakov, ktorí mali možnosť zapojiť sa do projektu, mala v Považskej Bystrici po dohode s mestom na starosti Základná umelecká škola Imra Weinera Kráľa, ktorá je zameraná na výtvarné umenie a navštevujú ju deti z celého mesta a okolia. Vybrané deti museli byť nielen talentované, ale tiež komunikatívne a museli mať základné znalosti angličtiny.

Deti sa v rámci projektu zúčastnili celkovo štyroch workshopov. V máji 2016 absolvovali v Pardubiciach umelecké dielne, v rámci ktorých sa zamerali na tému plastov a ich umeleckého spracovania, ktorého výsledkom má byť návrh dizajnu novej verejnej sochy vytvorenej účastníkmi projektu. V auguste 2016 čakala deti maľba pod holým nebom v Bełchatówe v Poľsku, kde sa zamerali na techniku maľovania s farbami a skicovania uhlím v parku, prípadne v športovom rekreačnom stredisku. V apríli 2017 sa konali umelecké dielne v maďarskom meste Csongrád. Deti sa tu venovali maľbe, grafike a spoznali typické tradičné maďarské výrobky, ručne vyrobené predmety zo slamy a šúpolia. V máji hostí deti Považská Bystrica. Tvoriť tu budú veľkoplošné maľby.

„Hlavným cieľom projektu v našom meste je predstaviť prírodné a mestské dominanty svojho domova – mesta a symbolicky spojiť kultúrne prvky krajín V4 formou veľkoplošnej maľby realizovanej a prezentovanej mladými ľuďmi,“ doplnila hovorkyňa mesta s tým, že v Považskej Bystrici sa tiež bude konať záverečná výstava vytvorených diel, jej slávnostné otvorenie sa uskutoční 8. mája o 14:00 v priestoroch Základnej umeleckej škole v Považskej Bystrici.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Maturanti z Považskej sa priblížili praxi: Ako sú pripravení na pracovný trh?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM