Filip Chudý Rôzne

Tackajúca sa považskobystrická mládež: Ako je to s pitím alkoholu u tínedžerov?

Teplejšiu časť roka si užívajú aj považskobystrickí tínedžeri. Žiaľ, často v spoločnosti alkoholu. Aká je aktuálne situácia v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Tackajúca sa považskobystrická mládež: Ako je to s pitím alkoholu u tínedžerov?
Zdroj: TASR

Partie neplnoletých Považskobystričanov vyrážajú do ulíc predovšetkým v piatkové a sobotné večery. V podnikoch by im naliať nemali, tínedžeri sa ale vedia vynájsť. Vedia o tom aj na Mestskej polícii (MsP) v Považskej Bystrici, ale ako nám prezradil policajný náčelník Juraj Lieskovský, situácia sa zlepšila po prijatí Všeobecného záväzného nariadenia (VZN) Mesta Považská Bystrica o zákaze podávania a požívania alkoholických nápojov na území mesta Považská Bystrica, ktoré alkohol zakazuje na verejne prístupných miestach. Toto VZN platí od októbra 2015.

V minulosti bola obľúbeným miestom mladých hlavne fontána v centrálnej mestskej zóne (CMZ), kde popíjali alkohol, ale to sa už zmenilo. „V minulosti bol problém, že mladí si nakúpili alkohol a išli si posedieť k fontáne, pričom ten priestor vtedy vyzeral zle. Dnes CMZ vyzerá inak, navyše len priestor v blízkosti fontány monitorujú dve kamery. Preto je tam požívanie alkoholických nápojov minimálne. Ak by sa tam niečo dialo, je tam vyslaná hliadka,“ vysvetlil Lieskovský.

„V našom meste sa nedá určiť lokalita, že tam sa stále mladí schádzajú, také miesto aktuálne nemáme. U mladých ľudí je to skôr tak príležitostne v piatky a soboty. Jedenkrát je to školský areál, inokedy v priestore centra mesta, potom zas za priemyslovkou,“ vyjadril sa náčelník MsP k tomu, či si našli mladí v našom meste za fontánu náhradné miesto.

Podľa slov Juraja Lieskovského aktuálne nie sú v Považskej Bystrici žiadne väčšie problémy, že by sa im obyvatelia sťažovali na nejakú lokalitu, kde sa mladiství stále schádzajú. „Občas sa ale stane, že voláme rodičom, že ich dieťa je pod vplyvom alkoholu, aby si ho prišli vyzdvihnúť. Nedávno sme mali taký prípad u neplnoletých dievčat. Ak je situácia vážna, informujeme aj príslušný sociálny úrad,“ vyslovil sa Lieskovský.

Ten tiež prezradil, že pokiaľ nájdu neplnoletého tínedžera pod vplyvom alkoholu, zisťujú, ako sa dostal k alkoholu. Ak cez dospelého „kamaráta“, potom riešia jeho, resp. predajcov sankciou. „Pri dospelých, ktorí pijú alkohol na verejnosti, riešime hlavne tie situácie, ktoré presahujú hranicu únosnosti. Máme interný dohovor, že treba zachovať ľudský prístup, a to v situáciách, keď niekto si evidentne dá napr. len jedno pivo od smädu,“ zakončil náčelník považskobystric­kej MsP.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Máje v Považskej Bystrici a okolí: Zozbierali sme atraktívne ZÁBERY!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM