Rôzne

Študenti sa zamerali na revitalizáciu Považskej Bystrice: Aké nápady to prinesie?

Mladí študenti Fakulty architektúry bratislavskej STU budú v rámci svojich ročníkových prác riešiť niektoré územia Považskej Bystrice. Ktoré časti, čo konkrétne v nich a aké nápady sa budú realizovať?

Ilustračný obrázok k článku Študenti sa zamerali na revitalizáciu Považskej Bystrice: Aké nápady to prinesie?
Zdroj: TASR

Budúci architekti spolu so svojimi vyučujúcimi zavítali do Považskej Bystrice, kde sa prešli stredom mesta, navštívili naše najväčšie sídlisko Rozkvet a tiež absolvovali stretnutie s primátorom na mestskom úrade. Mohli tak vidieť tunajšie prostredie, ktoré sa budú v rámci svojich prác snažiť vylepšiť.

Bolestivé veci

Mladí študenti Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave dostali po dohovore s vedením ich školy a naším mestom možnosť si reálne vyskúšať v praxi svoje nadobudnuté vedomosti. Riešiť budú hlavne bolestivé veci nášho mesta, čiže revitalizáciu a humanizáciu našich sídlisk. Prvé návrhy z dielne mladých architektov sa budú týkať Rozkvet. „Chceli by sme so školou nadviazať dlhodobejšiu spoluprácu. V budúcnosti by sme chceli, aby sa pozreli aj na ďalšie sídliská, hľadali nové možnosti, ako ich revitalizovať, kde urobiť priestory pre deti , kde pre strednú a staršiu generáciu,“ povedal primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

Nezaťažené pohľady

„Sme radi, že študentom môžeme nasimulovať, ako to funguje priamo v pracovnej rovine. Radi vyhľadávame problémy našich slovenských miest. Sme síce bratislavská škola, no chodia k nám študenti z celej republiky, mnohí z nich prinášajú podnety zo svojich domovov, a to nás vždy zaujme. Naše témy budú zamerané na verejný priestor, niektoré na humanizáciu sídliska. Veríme, že nezaťažené študentské pohľady prinesú mestu podnetné návrhy na diskusiu,“ povedal Bohumil Kováč, vedúci ústavu urbanizmu a územného plánovania na katedre architektúry STU.

Aj Považskobystričan bude riešiť

Možnosť vymeniť riešenia imaginárnych problémov s tými skutočnými vítajú aj študenti. Medzi nimi sme našli aj jedného Považskobystričana, ktorý problémy nášho mesta ovláda. „Považská Bystrica ako mesto stratila svoj charakter tým, že bola celá rozbúraná, kostol bol odrezaný od centra. Myslím si, že ľuďom tu chýba stred mesta. Mojou víziou je prinavrátiť mu nejaký charakter, jasnú orientáciu, lebo ten sa tu tom betónovom ortogonálnom poli stratil,“ zhodnotil situáciu študent štvrtého ročníka Maroš Kostelanský.

Bude verejná prezentácia

Prvé výstupy by mali byť niekedy koncom leta. Každý mesiac bude stretnutie zástupcov mesta a školy so študentmi, kde sa bude diskutovať o tom, ako pokračujú. Keď budú práce hotové, pripraví sa verejná prezentácia v kine Mier. Zásadnou podmienkou, ktorá bola študentom udelená, je zachovať mesto zelené.

Ďalšie plány

Ak sa spolupráca mesta a univerzity upevní a pretrvá aj do budúcnosti, mohli by študenti poskytnúť svoje pohľady, návrhy a vízie aj čo sa týka lokality Vŕbie. „Išlo by o vynikajúcu rozvojovú aktivitu mesta. Po rekonštrukcii železnice sa nám tam otvorí priestor na rekreačné aktivity, ktoré môžu výrazne zvýšiť atraktivitu nášho mesta. Našim cieľom je, aby toto územie bolo príťažlivé po architektonickej aj urbanistickej stránke. Tomu môže pomôcť práve nadhľad študentov, verím, že prídu so zaujímavými riešeniami,“ povedal primátor k ďalším plánom.

Môže vás zaujímať:

Zima skončila aj v Považskej Bystrici: Čo všetko ešte plánuje mesto čistiť?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM