Filip Chudý Rôzne

Strecha školskej telocvične v Považskej nevydržala: Čo prezradil statik? FOTO

Známa základná škola v Považskej Bystrici má problém so svojimi telocvičňami. Ako to ovplyvní nový školský rok?

Ilustračný obrázok k článku Strecha školskej telocvične v Považskej nevydržala: Čo prezradil statik? FOTO
2
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Na Základnej škole Stred v Považskej Bystrici sa zrealizovala rekonštrukcia strešného plášťa, ktorá sa dokončila tento mesiac. Ako informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, strecha na budove školy je kompletne zateplená a vymenená, no objavil sa ďalší problém, ktorým sú strechy na telocvičniach. „V jednej z telocviční ZŠ Stred došlo k samovoľnému pádu časti strešnej konštrukcie, išlo o časť skorodovaného trapézového plechu s betónovou zálievkou,“ prezradila mestská hovorkyňa.

Podľa slov riaditeľky školy Oľgy Zbitovskej došlo k prepadnutiu časti strechy v prvej telocvični vo februári, keď padla na zem mimo vyučovania niečo ako menšia tehla. „Na čas nebola telocvičňa sprístupnená, urobili sa technické posudky a úprava, ktorú navrhol statik. Toto riešenie zhodnotil za postačujúce, preto sa už v máji a júni telocvičňa opäť používala. Napriek tomu je rekonštrukcia oboch striech nevyhnutná,“ povedala riaditeľka. Prizvaný statik podľa slov hovorkyne v znaleckom posudku konštatoval, že hrozí nebezpečenstvo pádu aj ďalších častí konštrukcie a je potrebné pristúpiť k sanácii poškodených miest, k odstráneniu trapézových plechov aj s celým pôvodným strešným plášťom a následne realizovať novú konštrukciu strešného plášťa.

„Statikom vyčíslené náklady na prestavbu strechy tejto telocvične sú v predpokladanej sume 80 964,67 eur. Neriešenie tejto havarijnej situácie by bolo zdravie, resp. život ohrozujúce, tak pre žiakov aj návštevníkov,“ konštatovala považskobystrická hovorkyňa.

Považskobystrickí mestskí poslanci preto na svojom zasadnutí schválili návrh zmeny rozpočtu mesta Považská Bystrica na rok 2017. Predmetný bod bol do programu zastupiteľstva predložený z dôvodu potreby urýchleného riešenia a odstránenia havarijného stavu strechy telocvične na ZŠ Stred a tiež na krytej plavárni. Oba body prešli hladko.

Ako nám prezradila Oľga Zbitovská, v pondelok plánujú zverejniť súťaž na opravu strechy telocvične, ktorá potrvá dva týždne. „Od začiatku samotných prác chceme, aby bola telocvičňa do 60 dní hotová. Začať opravovať by sa mohlo niekde v polovici septembra. Jesenné počasie býva našťastie ešte dobré, preto vieme zvoliť aj iné pohybové aktivity pre žiakov na telesnej výchove. Máme aj ihrisko za školou,“ doplnila riaditeľka ZŠ Stred, ktorá disponuje dvoma telocvičňami, pričom sa plánuje opravovať celý areál telocviční za 250 000 eur.

Základná škola Stred: Strecha telocvične sa musí po prepade opraviť
2
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považskobystrická plaváreň v havarijnom stave: Dokedy má byť zatvorená? FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM