Filip Chudý Rôzne

Strecha pódia pred radnicou v Považskej nevydržala: Môže sa to zopakovať? FOTO

Prenosná strecha s pódiom, ktoré sa používa pri množstve kultúrnych akcií v Považskej Bystrici, padla priamo pred mestským úradom. Aký bol dôvod?

Ilustračný obrázok k článku Strecha pódia pred radnicou v Považskej nevydržala: Môže sa to zopakovať? FOTO
4
Galéria
Zdroj: Ako to v PB /ne/funguje

V piatok 30. júna bola v Považskej Bystrici naplánovaná hudobná akcia pri príležitosti vítania leta a prázdnin Summer Street Party. Kvôli nej vo štvrtok 29. júna postavali priamo pred mestským úradom pódium so strechou, lenže tá nevydržala štvrtkovú poobedňajšiu búrku a po deformácii padla na pódium. „Pri všetkých prenosných strechách je nebezpečenstvo, že sa niečo také môže pri zlom počasí stať. Po búrke tam bolo neskutočne veľa vody, ktorá sa držala v preliačine, navyše kvôli vetru len na jednej strane. Konštrukcia to nevydržala a pod tlakom vody postupne padla nadol,“ opísala Anna Kardošová, riaditeľka PX Centra, ktoré je príspevkovou organizáciou mesta.

To zastrešuje kultúrno-spoločenské podujatia po celom meste a má na starosti aj techniku. Ako nám prezradila jeho riaditeľka, toto pódium so strechou je hlavne počas leta stále využívané, bolo napríklad aj na nedávnych Dňoch mesta. „Stavia sa za rok možno 30-krát, ba aj viac. Diely sú prispôsobené tak, aby sa dali odviesť, preto je tam viac spojov,“ vyjadrila sa Kardošová s tým, že pódium so strechou bolo vo štvrtok na Summer Street Party už viac-menej pripravené. Následne ale strechu museli demontovať a rýchlo dať repasovať, čo sa v priebehu poldňa podarilo aj s pomocou zakúpených nových dielov.

„PX Centrum má jednu strechu s pódiom, ktoré sa montujú stále nanovo, pričom podujatí je veľa. Strecha má približne osem-deväť rokov, pódium je staršie, pričom únava materiálu robí svoje. Každý rok sa vykonáva revízia, naposledy mám dodávateľ zrevidoval celú konštrukciu pred necelými dvoma mesiacmi,“ povedala Kardošová.

Tá prezradila, že išlo o druhý takýto prípad, prvýkrát sa strecha zdeformovala minulý rok v Dolnom Moštenci. „Každý, kto prevádzkuje takého technické zariadenie, nesie na sebe veľkú zodpovednosť. Pri takomto zlom počasí to môžeme čakať kedykoľvek. V tomto prípade sa tá búrka udiala tak rýchlo, že sme tam ani nestihli dobehnúť, našťastie, nikto na pódiu nebol, veď tam ani nikto nemal čo hľadať,“ konštatovala Kardošová.

Podľa jej slov, ak by sa podobná búrka spustila počas nejakého podujatia, okamžite by ho museli prerušiť, strecha by išla dole, keďže sa dá znížiť na výšku jedného metra, a museli by čakať za zlepšenie počasia. „To už je na mojej zodpovednosti, že dokedy môže strecha stáť. No mohol by tu vystupovať hoc aj Karel Gott, akonáhle nastanú technické problémy a sú pri pódiu sústredení ľudia, treba predovšetkým dbať na ich zdravie. Za ľudský život nič nestojí, preto by sa okamžite podujatie prerušilo,“ doplnila riaditeľka PX Centra.

Tiež sa uvažuje, že strechu ešte viac vystužia, ale môžu to spraviť len po bokoch a vzadu, keďže vpredu by výstuhy zavadzali. O novom pódiu a streche neuvažujú. „My si ani nemôžeme plánovať novú strechu, my sme príspevková organizácia mesta, navyše ani nevidím dôvod, aby sme o novú strechu žiadali, ešte nepatrí do starého železa,“ dodala Kardošová s tým, že takýto problém nastáva len vtedy, keď sa strecha naplní vodou.

Situácia pred mestským úradom: Strecha na považskobystrickom pódiu spadla
4
Galéria
Zdroj: Ako to v PB /ne/funguje

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Múzeum v Považskej s novou výstavou: Priblíži nielen tunajší nebezpečný svet

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM