Filip Chudý Rôzne

Sneh v Považskej Bystrici: Takto funguje systém zimnej údržby

Prvý decembrový deň so sebou priniesol do nášho mesta aj prvú výraznejšiu porciu snehu počas tejto zimy. Ako prebieha systém jeho odpratávania?

Ilustračný obrázok k článku Sneh v Považskej Bystrici: Takto funguje systém zimnej údržby
Zdroj: TASR

Ako informovala mestská hovorkyňa Iveta Kováčiková, zimná údržba v Považskej Bystrici sa podľa zmluvy začína od 1. novembra a trvá do 31. marca, no v prípade priaznivých poveternostných podmienok má mesto právo posunúť začiatok zimnej údržby, čo využilo aj tento rok. „Vzhľadom na vývoj počasia bola oficiálne zimná údržba spustená 12. novembra,“ ozrejmila Kováčiková.

Tá tiež prezradila, že štát a Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zabezpečujú údržbu štátnych ciest I., II. a III. triedy, čo sú prieťahy mestom Žilina – Trenčín, Púchov – Rajec, ako aj prístupové komunikácie do integrovaných mestských častí vrátane niektorých komunikácií v integrovaných častiach. „Údržbu miestnych komunikácií zabezpečuje samospráva, s výnimkou rôznych súkromných plôch, účelových a vnútroareálových komunikácií a pod. Pre samosprávu zabezpečuje túto službu spoločnosť Megawaste,“ povedala mestská hovorkyňa.

Systém údržby

Vozový park spoločnosti podľa jej slov tvoria tri veľké sypače, dve multikáry, osem traktorov, desať ručných pracovníkov, pre mimoriadne udalosti boli navyše v rezerve štyri traktory a jedna multikára. Na zimu sú tiež pripravené aj sklady posypového materiálu. Mestské komunikácie sú podľa informácií z radnice v rámci zimnej údržby rozdelené podľa poradia dôležitosti.

„Prvé sú hlavné ťahy, trasy mestskej hromadnej dopravy a kopcovité časti mesta. Záchranné zložky sú taktiež v prvom poradí dôležitosti, polícia má pritom výjazd zo svojho areálu priamo na štátnu cestu II/517, ktorej správcom je SC TSK,“ vysvetlila Kováčiková s tým, že v rámci prvého poradia sa vykonáva aj údržba komunikácií a chodníkov v okolí škôl, úradov a podobne.

Dispečing pre občanov

Druhé v poradí dôležitosti sú vedľajšie sídliskové komunikácie a vedľajšie komunikácie v mestských častiach, tretie sú rôzne obslužné komunikácie malého dopravného významu. „Pokiaľ ide o chodníky, prioritne sa zabezpečuje zimná údržba na tých, ktoré občania využívajú najviac,“ objasnila Iveta Kováčiková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Úpravy na Tajovského ulici: Práce zatiaľ nezastavil ani sneh, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM