Filip Chudý Rôzne

Sneh, jazyky, či vietor, to je ešte nič: Pred čím varujú náš okres TERAZ?

Zima sa prejavuje v plných obrátkach. Husté sneženie, či mrazy su v našom okrese na dennom poriadku. SHMÚ však vydal novú výstrahu!

Ilustračný obrázok k článku Sneh, jazyky, či vietor, to je ešte nič: Pred čím varujú náš okres TERAZ?
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zverejnil výstražnú informáciu prvého stupňa, podľa ktorej sa v Považskobys­trickom okrese môžu tvoriť ľadové povodne.

„Vzhľadom na výskyt nízkych teplôt vzduchu sa vytvárajú na tokoch ľadové úkazy – ľad pri brehu, ľadová triešť, dnový ľad, ľadová zápcha a zámrz toku, ktoré znižujú prietočnú plochu vodných tokov a môžu spôsobiť resp. spôsobujú vzdutie hladín hlavne na malých tokoch. Hladiny môžu dosiahnuť a prekročiť vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity,“ informuje web SHMÚ.

Ako sa na ňom ďalej píše, v extrémnych situáciách môže dôjsť k vybreženiu tokov (ľady môžu upchávať menšie mostíky alebo priepusty na tokoch). Výstraha prvého stupňa pre ľadové povodne platí až do odvolania.

Taktiež sú vydané pre okres Považská Bystrica ďalšie dve výstrahy prvého stupňa. Prvá sa týka snehových jazykov a závejov, čo podľa SHMÚ predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.Táto výstraha platí v sobotu od polnoci do 10:00. A ďalšou výstrahou prvého stupňa je tá pred nízkymi teplotami. Tá pre Považskobystrický okres platí v nedeľu od polnoci do 9:00, keď miestami môže klesnúť teplota podľa SHMÚ na –15 – –17 °C.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Nemocnica v Považskej má nedostatok krvi: Koľko darcov priláka 30. výročie?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM