Filip Chudý Rôzne

Školský rok sa blíži: Novinka na považskobystrických školách

Nový školský rok prinesie v Považskej Bystrici jednu novinku, ktorá by mala pomôcť k ekonomickej úspore škôl.

Ilustračný obrázok k článku Školský rok sa blíži: Novinka na považskobystrických školách
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Považská Bystrica sa tento rok rozhodlo pristúpiť k zásadnej rekonštrukcii školských a predškolských zariadení, ktoré má v zriaďovateľskej pôsobnosti, v budovách, ktorých je vlastníkom. Rekonštrukcia sa pritom týka predovšetkým výmeny okien. „Na konci marca poslanci mestského zastupiteľstva schválili zmenu rozpočtu z dôvodu prijatia úveru vo výške 1 300 000 eur predovšetkým za účelom rekonštrukcie materských a základných škôl,“ informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Okná budú v tomto roku vymenené na takmer všetkých školských a predškolských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, výnimkou budú štyri materské školy, kde chce mesto taktiež okná vymeniť, bude sa však uchádzať o financie z eurofondov. Ide o MŠ Dukelskú, MŠ A. Grznára 1444, MŠ Rozkvet 2024 a MŠ Železničnú.

„Asi najväčším problémom škôl sú obrovské náklady na tepelnú energiu. Preto sme sa rozhodli po dohode s poslancami, že vymeníme na všetkých materských a základných školách okná za plastové, pretože takáto investícia prinesie najväčšie úspory. To, čo školy usporia, môžu pritom použiť na iné veci, ktoré potrebujú,“ povedal primátor Karol Janas.

„Na niektorých zariadeniach sú už práce ukončené, na ďalších prebiehajú a na niektorých budú musieť prebiehať aj počas školského roka, nakoľko realizáciu skôr neumožnil proces verejného obstarávania,“ vyjadrila sa mestská hovorkyňa. Práce na výmene okien už prebehli v MŠ Praznov, MŠ Považské Podhradie a MŠ Šebešťanová. V súčasnosti sa práce realizujú v MŠ Milochov, ZŠ Nemocničná, ZŠ Školská, MŠ Šoltésovej a ZŠ Považská Teplá. Rekonštrukcia tiež v blízkej dobe bude prebiehať v MŠ Grznára 1441, dokončia sa práce v ZŠ Slovanskej a okná sa vymenia aj v Základnej umeleckej škole, kde sa dlhšie čaká na výrobu okien, keďže ide o historickú budovu a nemôžu sem ísť klasické plastové okná.

Práce aj cez školský rok

ZŠ Slovenských partizánov, ZŠ SNP, ZŠ Stred a MŠ Dedovec sa súťažili cez vestník, uchádzači však v plnej miere nepredložili potrebné doklady, čím sa naťahujú termíny. Vzhľadom na predpísané lehoty sa predpokladá realizácia až v mesiacoch september/október. „Bohužiaľ, stala sa vec, ktorá vypláva z verejného obstarávania a mesto ju nevie nijak ovplyvniť. Chceme poprosiť o trpezlivosť a tolerantnosť rodičov aj učiteľov. Budeme sa snažiť logisticky naplánovať práce tak, aby sa nemusela obmedziť prevádzka daných škôl,“ vyslovil sa Karol Janas. Podľa primátora bola síce možnosť posunúť túto výmenu okien na jarné prázdniny, keď by deti neboli v škole, ale tak by sa nenaplnil prioritný cieľ, a síce dosiahnuť úspory na energiách už túto zimu.

„Celkové financie potrebné na túto investíciu budú známe až po ukončení všetkých súťaží. Zatiaľ sa preinvestovalo približne 150 000 eur. Pri školách, ktoré sa súťažili cez vestník je predpokladaná investícia vo výške približne jeden milión eur,“ informovala hovorkyňa Považskej Bystrice. Radnica však verí, že práve vďaka súťaži sa podarí práce zrealizovať za čo najpriaznivejšiu sumu. Podľa slov mestskej hovorkyne celkovo mesto na svojich školských a predškolských zariadeniach vymení viac než 1700 okien a približne 70 dverí.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Vyše dvadsať dní prázdnin. Koľko voľna si študenti počas školského roka užijú?

Považskobystri­čania sa vrátili do detských čias: Bubliny na programe dňa:) FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM