Filip Chudý Rôzne Iné športy

Šesťdňová pobláznila Považskú: Pozrite na FOTO, ako sa tu súťažilo pred 40 rokmi

Presne 40 rokov uplynulo od prvej šesťdňovej v Považskej Bystrici. Pozrite, ako to vtedy vyzeralo priamo v Považskej Bystrici a tiež blízkom okolí.

Ilustračný obrázok k článku Šesťdňová pobláznila Považskú: Pozrite na FOTO, ako sa tu súťažilo pred 40 rokmi
75
Galéria
Zdroj: Zdeno Metzker st.

V roku 1977 sa prvýkrát hlavným dejiskom Medzinárodnej šesťdňovej motocyklovej súťaže stala Považská Bystrica. Od tohto okamihu uplynulo 40 rokov. Všetko to odštartovalo otváracím ceremoniálom v nedeľu 4. septembra 1977 o 15:00 na štadióne TJ ZVL. Ten sme vám pripomenuli v prvej časti spomienky na najvýznamnejšiu športovú udalosť, aká sa v našom meste odohrala. Teraz vám v spolupráci s Veterán Klubom Manín prinášame spomienku na prvé dva dni súťaží.

Tie sa odohrali prevažne na pravej strane v smere toku Váhu. Z Považskej Bystrice sa išlo smerom na Orlové, Udiču, Prosné, Klieštinu, Dolnú a Hornú Marikovú, Ráztoku, Podjavorník, tam sa trať stočila k vrchu Žilín a pokračovala smer Pleškovce, Hatné, Stupné, Predmier, Záskalie a späť do Považskej Bystrice. V druhý súťažný deň sa išlo prakticky po rovnakých miestach, len opačným smerom.

Príprava sa tieto preteky sa začala už o dva roky skôr po skončení majstrovstiev Európy, keď sa vybrali ďalšie vhodné úseky tratí. „Najprv vo dvojici Ján Bednár st. a Zdeno Metzker st. Overoval sa rozšírený priestor od Makova za Čičmany a Rajeckú Lesnú. Od Lúk pod Makytou až po Paštinu Závadu za Hričovským hradom. Zvláštna pozornosť sa venovala Štiavnickej a Petrovickej doline. Bolo potrebné vytvoriť tri samostatné okruhy. Táto mozaika sa musela pospájať na optimálne časové úseky s vhodnou kilometrážou. Vytypovali sa priestory zvláštnych skúšok,“ opísal Zdeno Metzker.

Ako to vyzeralo v prvý a druhý súťažný deň v priestore štartu a cieľa, na skúške akcelerácie na Kukučínovej ulici alebo na rýchlostnej terénnej skúške v Hatnom, to si pozrite vo fotogalérii.

Šesťdňová 1977: Pozrite, ako sa vtedy súťažilo v Považskej a okolí
75
Galéria
Zdroj: Zdeno Metzker st.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Chalani z Považskej sa dočkali ihriska: Pozrite na VIDEU, aké na ňom robia kúsky

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM