Rôzne

Revitalizácia centrálnej mestskej zóny pokračuje: Toto je ešte v pláne

Priestor za Kinom Mier dostáva novú podobu. Kompletne nanovo sa vydláždi a okrem dominantnej fontány sa zrekonštruuje aj priestor okolo nej. No to nie je všetko, v pláne sú aj ďalšie veci.

Ilustračný obrázok k článku Revitalizácia centrálnej mestskej zóny pokračuje: Toto je ešte v pláne
Zdroj: Dnes24.sk

S prácami sa oficiálne začalo v letných mesiacoch minulého roka. „Priestor za Kinom Mier sa mesto rozhodlo zrekultivovať po opätovnom získaní pozemkov do svojho vlastníctva, nakoľko na tieto pozemky dlhé roky existovala zmluva o budúcej zmluve. Tá bola mestským zastupiteľstvom zrušená v septembri 2014. V roku 2015 mesto do revitalizácie centrálnej mestskej zóny investovalo približne 150 000 eur,“ informovala hovorkyňa mesta Považská Bystrica Iveta Kováčiková

Do užívania chcú dať priestor už v lete

Mesto teda pokračuje v aktivitách z minulého roka, kedy prebehli hrubé práce. „Ukázalo sa, že stav je tu naozaj zlý, veľmi zničená bola šachta, ale aj okrasné žardiniéry. Ide o náročnú revitalizáciu, veríme však, že výsledok za to bude stáť. Boli by sme radi, keby sa tento rok v letných mesiacoch podarilo občanom dať už vynovený priestor do užívania,“ povedal primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

Pozemky mal súkromný podnikateľ

„Na pozemky v centrálnej mestskej zóne mal desať rokov nárok súkromný podnikateľ, splácať ich však mal začať až po vybudovaní pôvodne plánovaného obchodno-bytového komplexu. Zo zámeru však vzišlo a miestny podnikateľ sa rozhodol v roku 2014 práva na pozemky vzdať. Lukratívny pozemok v centre sa tak stal opäť majetkom mesta. Mesto pritom po opätovnom získaní pozemkov neuvažovalo o ich odpredaji, zámer je vybudovať tu námestie s ohľadom na pripomienky občanov,“ povedala hovorkyňa mesta.

Bude nová dlažba

Prvotným cieľom je zrekonštruovať fontánu aj s okolitými pozemkami, na ktorých sa dnes nachádzajú poloblúkové lavičky. „V súčasnosti sa pracuje aj na opravách oporných múrikov a žardiniér, kde sa taktiež uvažuje o aplikácii drevených sedení. Plánovaná je výsadba novej zelene mimo inžinierskych sietí a ich ochranných pásiem. Nakoľko asfalt v celom priestore je vo veľmi zlom stave, kompletne sa odstráni a nahradí dlažbou. Ide pritom celkovo o 5 500 m² dlaždených plôch,“ oznámila Iveta Kováčiková.

Ďalšie plány

„V ďalších etapách sa bude s prácami pokračovať v súlade s možnosťami rozpočtu mesta. Uvažuje sa o vytvorení workoutového ihriska, riešiť sa tiež bude priestor pre psíčkarov,“ vyjadrila sa hovorkyňa Považskej Bystrice. „Chceme, aby tu vznikol ucelený priestor aj s plochou pred mestským úradom. V budúcnosti by sme chceli pokračovať aj na kalváriu,“ povedal primátor Karol Janas.

Môže vás zaujímať:

Dobrá správa z centra mesta: Veľká fontána by sa mala spustiť po 20 rokoch

Nová mestská dominanta na letné mesiace: V Považskej Bystrici rastie hudobné pódium

Foto: ilustračné

Revitalizácia centrálnej mestskej zóny v Považskej Bystrici
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM