Filip Chudý Samospráva

Radnica v Považskej sa bude uchádzať o peknú sumu: Kam by mala smerovať?

Považskobystrickí poslanci rozhodli o tom, že naše mesto sa bude uchádzať o významnú čiastku. Na čo má slúžiť a o koľko presne ide?

Ilustračný obrázok k článku Radnica v Považskej sa bude uchádzať o peknú sumu: Kam by mala smerovať?
Zdroj: Dnes24.sk

Na utorkovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici boli v programe dva hlavné body. Ale keďže sa jeden neprerokoval, mestskí poslanci sa zaoberali len tým, ktorý obsahoval päť návrhov na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok a schválenie spolufinancovania projektov na zníženie energetickej náročnosti budov v oblasti predškolskej výchovy. Všetkých päť návrhov poslanci prijali jednohlasne.

Konkrétne ide o materské školy A. Grznára 1441, A. Grznára 1444, Rozkvet 2024, Dukelská 977 a Železničná 74. „Bola otvorená nová výzva na získanie eurofondov, do ktorej sa mesto chce zapojiť s týmito škôlkami, keďže tie si zaslúžia ďalšie investície. Majú totiž najväčšie nároky na energie,“ povedal primátor nášho mesta Karol Janas s tým, že spomínané škôlky budú postupne zapájať do jednotlivých výziev, keďže tých bude viac.

„Uvedomujeme si, že je niekoľkonásobne viac žiadostí na Slovensku, ako štát môže uspokojiť. Ale my máme päť projektov, ktoré boli na zastupiteľstve schválené a tie budeme postupne zapájať. Ak sa nám v každom kole podarí umiestniť jednu škôlku, v priebehu dvoch, troch rokov by sme tie škôlky mohli dať do poriadku. Ale všetko záleží od toho, koľko financií na eurofondy bude uvoľnených,“ vyjadril sa Janas.

Ten ďalej uviedol, že mesto je pripravené projektovo a tiež finančne na spolufinancovanie všetkých projektov, preto ak bude uvoľnený dostatok financií, mesto sa všetkých projektov zúčastní. „Ak by neboli uspokojené nároky na všetky škôlky, napr. len dve či tri, mesto je pripravené dofinancovať ostatné škôlky, aby sme v priebehu troch, štyroch mali pripravené všetky škôlky na to, aby sa u nich znížila energetická náročnosť,“ dodal Janas.

Ako prezradila predkladateľka návrhu Viera Zboranová, vedúca odboru výstavby a rozvoja mesta, súčasťou energetického zhodnotenia materských škôl bude zateplenie obvodového plášťa, strechy, výmena okien, rekonštrukcia kúrenia a vykurovacej sústavy a výmena svietidiel s dôrazom na zníženie energetickej náročnosti. Celkové oprávnené výdavky na všetkých päť materských škôl sú spolu takmer 3,7 milióna eur, päťpercentné spolufinancovanie mesta predstavuje sumu viac ako 184 000 eur.

Materská škola Oprávnené výdavky (€) Spolufinancovanie mesta (€)
A. Grznára 1441 511 006,42 25 550,33
A. Grznára 1444 761 203,51 38 060,18
Rozkvet 2024 890 918,35 44 545,92
Dukelská 977 866 271,55 43 313,58
Železničná 74 657 675,74 32 883,80

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

V Považskej Bystrici plánujú preferovať MHD: Navrhnuté sú tieto opatrenia! FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM