Filip Chudý Rôzne

Putuje k nám slušný balík peňazí: Ako s ním chce naložiť považská radnica?

Modernizácii železničnej trate v Považskej Bystrici a okolí padnú za obeť tisícky stromov, za ktoré mesto dostalo náhradu. Akú presne?

Ilustračný obrázok k článku Putuje k nám slušný balík peňazí: Ako s ním chce naložiť považská radnica?
Zdroj: TASR

Ako je známe, modernizácia železničnej trate na úseku Púchov – Považská Teplá je investične aj technicky najnáročnejšia stavba Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) od ich samostatnosti. Takmer 16-kilometrový úsek zmodernizuje Združenie Nimnica za 364,9 miliónov eur bez DPH. No k výstavbe sú potrebné aj nepopulárne kroky, medzi ktoré patria nielen dopravné obmedzenia, ale aj výrub stromov.

Podľa informácie od hovorkyne ŽSR Martiny Pavlikovej, zmena trasy železničnej trate v spomínanom úseku je potrebné realizovať výrub 4551 kusov stromov a približne 28 000 metrov štvorcových plôch porastených krovinami. „Ich spoločenská hodnota bola vyčíslená na 2 263 200,31 eur, ktorú ŽSR uhradili jednotlivým obciam,“ prezradila Pavliková s tým, že mimo vyššie uvedeného sa bude realizovať aj výrub stromov na lesných pozemkoch cca ďalších 4482 kusov stromov a ŽSR hradí všetky náklady vyčíslených spoločenských hodnôt drevín, náklady na rekultivácie, ako aj náklady na stavbou vyvolané investície.

„Mesto získalo finančné náhrady za výruby zelene, ktoré sa realizujú v súvislosti s výstavbou rýchlostnej železnice, a to vo výške 2 100 000 eur,“ prezradila v tejto súvislosti hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Kováčiková.

Tá ďalej uviedla, že tieto financie budú slúžiť na práce súvisiace s údržbou drevín. „Mestu pomôžu aj pri výsadbe v mestských častiach a na sídliskách, pri budovaní mestského parku v centrálnej mestskej zóne a pri budovaní lesoparku na kalvárii. Pre rok 2017 sa z tejto sumy do rozpočtu zaradila suma 500 000 eur,“ doplnila považskobystrická hovorkyňa.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Chystajú sa dlhodobé uzávierky: Z Považskej do Púchova to bude na dlhšie…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM