Filip Chudý Rôzne

Problém s čiernymi skládkami v Považskej je väčší: Mesto chce dávať peniaze inde

Tisíce eur mesto vynakladá na to, aby bojovalo s neželaným javom, ktorý je spôsobený obyvateľmi. Ktorými?

Ilustračný obrázok k článku Problém s čiernymi skládkami v Považskej je väčší: Mesto chce dávať peniaze inde
Zdroj: Dnes24.sk

Problémy s čiernymi skládkami sa nevyhýbajú ani Považskej Bystrici. Podľa slov mestskej hovorkyne Ivety Kováčikovej majú obyvatelia mesta nadštandardné možnosti likvidácie odpadov, ale aj tak sa stále nájdu takí, ktorí sa zbavujú odpadu vytváraním takzvaných čiernych skládok. „Robia to aj jednotlivci, často sa však najmä podnikateľské subjekty snažia zbaviť odpadu tak, aby preniesli náklady na likvidáciu týchto odpadov na mesto,“ uviedla považskobystrická hovorkyňa.

Obyvatelia Považskej Bystrice a integrovaných častí môžu využívať zberný dvor v lokalite Zámostie a taktiež zberné miesta v Orlovom, Milochove, na Dedovci a v Považskej Teplej, kde sa nadrozmerného či stavebného odpadu zbavia bezplatne. V meste sa taktiež organizuje jarný a jesenný zber, počas ktorého môžu ľudia využívať pristavené veľkokapacitné kontajnery.

„Problém vytvárania čiernych skládok je spôsobený najmä ľahostajnosťou ľudí. Obyvatelia by si mali uvedomiť, že vytváraním čiernych skládok škodia životnému prostrediu a tiež, že nemalé financie z rozpočtu mesta na ich likvidáciu by mohli slúžiť na lepšie účely,“ povedala Iveta Kováčiková.

Ako uviedla, mesto ročne na likvidáciu čiernych skládok vynakladá niekoľko tisíc eur. „V minulom roku to bolo len do októbra už približne 60-tisíc eur. V roku 2015 to bolo 13 500 eur,“ informovala Kováčiková s tým, že nárast finančných prostriedkov potrebný na likvidáciu čiernych skládok spôsobila aj zmena zákona o odpadoch.

V praxi to v našom meste znamenalo, že od 1. júla 2016 už nemohli Považskobystričania ku stojiskám na odpad umiestňovať nadrozmerný odpad, elektroodpad a podobne, na čo boli predtým zvyknutí. „Od začiatku júla minulého roka je tento spôsob odovzdávania odpadu na území mesta zakázaný a takýto odpad sa tiež považuje za čiernu skládku,“ ozrejmila hovorkyňa Považskej Bystrice.

Ako ďalej informovala, mesto v minulom roku zlikvidovalo okrem iného aj jednu z najväčších čiernych skládok, a to na území Horného Moštenca. „Na tento účel radnica získala z Environmentálneho fondu dotáciu vo výške približne 66 000 eur. Spoluúčasť mesta bola vo výške takmer 7400 eur. Vyťažený odpad bol vzhľadom na jeho charakter premiestnený na riadenú skládku,“ doplnila Kováčiková s tým, že mesto sa snaží priebežne likvidovať aj menšie skládky, využíva tiež ľudí v rámci verejnoprospešných prác a pomáhajú aj dobrovoľníci.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Investičné akcie Považskej Bystrice na rok 2017: Sledujte, čo má mesto v pláne

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM