Filip Chudý Rôzne

Prednosta našej radnice zaspomínal na študentské časy a oprášil archív: Našiel FOTO, ktorú musíte vidieť!

Počas týchto dní tisíce slovenských študentov skladali skúšku dospelosti. Nás zaujímalo, ako na svoje maturitné časy spomína známa tvár z Považskej Bystrice. Aký bol prednosta nášho mestského úradu študentom?

Ilustračný obrázok k článku Prednosta našej radnice zaspomínal na študentské časy a oprášil archív: Našiel FOTO, ktorú musíte vidieť!
Zdroj: Dnes24.sk

Antona Martausa poznáte ako prednostu považskobystrického mestského úradu, ale aj on bol kedysi len študentom. Chodil na vtedajšiu Strednú ekonomickú škola, čo je dnešná Obchodná akadémia. Maturoval v roku 1973, pričom si zaspomínal nielen na samotné maturity. „Spomínam si úplne živo, ako nám jedna profesorka povedala, že teraz máme najkrajšie obdobie života, pričom moja poznámka vtedy bola, ak sú toto najkrajšie časy nášho života, tak nás veľa dobrého nečaká… Našťastie, mňa čakalo ešte veľa dobrého, ale musím uznať, že asi mala pravdu, pretože to boli naozaj pekné bezstarostné časy. Veď jedinou povinnosťou bolo učenie,“ povedal nám dnes 62-ročný Anton Martaus.

Ten maturitu vnímal tak, že je to vážny krok pre človeka do 20 rokov. Ako nám prezradil, vraj nie je frázou, že je to skúška dospelosti, pretože po maturite sa človek naozaj cíti ako plnohodnotný občan, hoci život ho následne ešte trochu naučí. „No maturita dáva taký punc dospelosti,“ vyslovil sa prednosta našej radnice.

„Ja som nebol nejaký študijný typ. Mňa viac zaujímal šport, hrával som futbal, pričom som si predstavoval, že by som reprezentoval Československo, čo sa mi nepodarilo. Ja som v tom čase viac žil futbalom, školu som bral len ako povinnosť, že do nej treba chodiť,“ prezradil rodák z Dolnej Marikovej, ktorý v Považskej Bystrici žije od roku 1982.

O vojne trochu inak

Martaus maturoval zo slovenčiny, ruštiny, ekonomiky a účtovníctva, pričom pridal aj zaujímavú príhodu. „Vtedy sme si zisťovali, že čo by tam mohlo byť. Podarilo sa nám zistiť, že z ruštiny mala byť téma Veľká vlastenecká vojna, ktorá mala myslím vtedy nejaké výročie, čiže to bolo ako aktuálne. Preto som sa naučil o nej prakticky všetko, aké tam boli bitky, ako pracovali velitelia Žukov a Konev… No a prišla tá ruština, pričom aj téma Veľká vlastenecká vojna bola, len s podtitulom v tvorbe sovietskych autorov, čiže literárny pohľad. Preto som musel veľmi improvizovať. Začal som síce literatúrou, ale prešiel som aj do tých vojen, čo mi teraz síce príde vtipné, ale vtedy som to považoval za škrt cez rozpočet,“ vyjadril sa Martaus, ktorý bol z konca na strednej škole trochu smutný, keďže si uvedomoval, že ten dobrý školský kolektív sa akoby rozpadne.

Nedostal síce samé jednotky, ale podľa vlastných slov bol nastavený tak, aby zmaturoval, čo sa mu podarilo, pričom na maturitnom vysvedčení mal nakoniec o stupeň lepšie známky, ako mu povedali. „Na ekonomickej škole išli po jednotkách skôr dievčatá, pre nás chalanov boli dvojky-trojky. Ale známky v živote nerozhodujú,“ dodal Anton Martaus. Keďže ho ekonomika bavila a aj baví, po škole sa zamestnal v Štátnej banke československej, ktorá sa neskôr pretransformovala na Všeobecnú úverovú banku, kde pracoval do roku 2004. Chvíľu pôsobil v TV Považie a už takmer desaťročie pracuje na mestskom úrade, od apríla 2015 ako jeho prednosta.

Vo fotogalérii si môžete pozrieť, ako vyzeral Anton Martaus tesne po svojich stredoškolských časoch.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Čísla, ktoré prezradia oveľa viac: Výsledky maturít všetkých považskobystric­kých škôl

Foto: ilustračné

Prednosta považskobystrickej radnice Anton Martaus: Takto ho nepoznáte!
3
Galéria
Zdroj: Archív Antona Martausa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM