Filip Chudý Rôzne

Práce na známej ceste v Považskej: Úpravy na 6 priechodoch

Bezpečnosť v Považskej Bystrici by mali zvýšiť upravené priechody. Aké úpravy sa naplánovali?

Ilustračný obrázok k článku Práce na známej ceste v Považskej: Úpravy na 6 priechodoch
Zdroj: Dnes24.sk

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa v tomto roku rozhodol investovať do úprav priechodov pre chodcov. Celkovo bolo v rámci kraja posúdených 469 priechodov pre chodcov, z ktorých bolo určených 402, na ktorých Správa ciest TSK postupne osadí bezpečnostné prvky a zrealizuje úpravu dopravného značenia.

Ako informovala Veronika Rezáková z Oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK, priamo v Považskej Bystrici sa realizuje úprava šiestich prechodov, vo všetkých prípadoch sa jedná o priechody na ceste III/1983. Podľa cestnej databanky Slovenskej správy ciest ide o cestu prevažne na Robotníckej ulici, ktorá začína pri Orlovskom moste. „Konkrétne priechody pre chodcov boli v prvej fáze vybraté na základe fyzickej prehliadky jednotlivých priechodov a ich bezpečnosti, resp. zosúladenia ich stavu s požiadavkami platnej legislatívy,“ vysvetlila Rezáková.

Zoznam bezpečnostných prvkov

Podľa jej slov sú v pozornosti predovšetkým priechody s najčastejšie zistenými nedostatkami, ktorými sú absencia chodníkov, resp. nástupných plôch, nedostatočné osvetlenie priechodu pre chodcov verejným osvetlením alebo osvetlením priechodu, nevhodné umiestnenie priechodu v mieste vjazdu na pozemok rodinného domu alebo absencia debarierizačných prvkov. „Osobitným prípadom sú priechody pre chodcov v blízkosti sociálnych a školských zariadení,“ doplnila Rezáková.

„Úpravy sa budú týkať osadenia LED bezpečnostných dopravných gombíkov a dopravných značiek označujúcich priechod pre chodcov (IP6) na fluorescenčnom podklade s doplnkovým výstražným LED svetlom oranžovej farby a zvýraznenie vodorovného dopravného značenia,“ informovala Veronika Rezáková.

Úprava niektorých priechodov hlavne v okolí považskobystrickej železničnej stanice už prebehla. „Bezpečnostné prvky a zariadenia TSK prostredníctvom Správy ciest TSK v Považskej Bystrici osadí a nainštaluje v termíne najneskôr do 15. decembra 2016,“ dodala Veronika Rezáková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Ďalšia rekonštrukcia chodníka na Rozkvete: Kde neparkovať?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM