Filip Chudý Rôzne

Považskú obohatí desiatka knižných búdok: Najnovšiu krstili netradične, FOTO

Považskobystrická mestská časť Horný Moštenec sa dočkala svojej knižnej búdky. Kde sa bude krstiť najbližšie?

Ilustračný obrázok k článku Považskú obohatí desiatka knižných búdok: Najnovšiu krstili netradične, FOTO
8
Galéria
Zdroj: facebook Horný Moštenec

Združenie lokálpatriotov z Považskej Bystrice nechalo vyrobiť desať knižných búdok vďaka grantu Nadácie Poštovej banky prostredníctvom projektu Nápad pre tri generácie. Vďaka tomu sa priamo v našom meste a jeho mestských častiach čoskoro roztrhne vrece s novými knižnými búdkami. Svojej sa už dočkali počas víkendu v Hornom Moštenci.

V spolupráci s tamojším výborom mestskej časti a mestom v sobotu prebehol samotný krst knižnej búdky, ktorá má síce poradové číslo sedem, ale verejnosti bola sprístupnená už teraz. Nachádza sa na detskom ihrisku v Hornom Moštenci a dostala prívlastok ľudová. Jej krstnou mamou bola Diana Zvaková. „Je to dievča, ktoré rado chodí do knižnice a číta knižky,“ zdôvodnila tento výber Jana Veličová zo Združenia lokálpatriotov Považskej Bystrice.

Krstilo sa hrachom

O výrobu knižných búdok sa postarali žiaci zo Strednej odbornej školy v Považskej Bystrici, no tieto búdky sa ešte podľa slov Jany Veličovej dávajú maľovať, a to do lokality, kde bude umiestnené. Ľudovú knižnú búdku namaľovali Laura Hoštáková s mamou a Lenka Ferencová, ktoré sú práve z Horného Moštenca, kde sa táto knižná búdka krstila hrachom.

„Ten sme vybrali po dohode s krstnou mamou knižnej búdky, pričom to malo byť niečo ľudové. Najľudovejšie sa nám zdali hrach a fazuľa, no nakoniec sme vybrali hrach. Ten sa navyše spája s Jánošíkom, pričom ten bol hrdinom ľudu, čiže ľudovú knižnú búdku sme krstili hrachom,“ vysvetlila Jana Veličová.

Tá tiež informovala, že knihy do knižných búdok získali tak, že dali výzvu, na ktorú občania zareagovali a následne chodili tie knihy zbierať. „Zapojilo sa veľa občanov, ktorí nám tie knihy dali bezplatne. Vďaka nim máme dostatok kníh pre všetky knižné búdky, odhadom je to 300–400 kníh,“ doplnila Veličová s tým, že už budúci týždeň sa budú krstiť knižné búdky na Rozkvete a ZŠ Nemocničná.

Ľudová knižná búdka: Krst v Hornom Moštenci
8
Galéria
Zdroj: facebook Horný Moštenec

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Veľké plány s považskobys­trickou kalváriou: Čo na nej má byť?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM