Filip Chudý Kultúra

Považskobystrický umelec vytvoril sochu nášho rodáka Jána Kronera: FOTO vnútri

Považskobystričan Miloš Rác sa rozhodol uctiť si známeho rodáka z nášho mesta Jána Kronera sochou, ktorú mu aj osobne odovzdá. Pozrite si jeho dielo.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrický umelec vytvoril sochu nášho rodáka Jána Kronera: FOTO vnútri
3
Galéria
Zdroj: TASR

Považskobystrický umelec Miloš Rác (46) mal v stredu v miestnej MG ART Galérii vernisáž pri príležitosti otvorenia vlastnej výstavy Inotaje, na ktorej predstavuje abstraktné umenie v podobe 18 obrazov a 12 sôch. Pre držiteľa minuloročného prestížneho ocenenia Roma Spirit za rozvoj rómskej kultúry je to druhá výstava v rodnom meste, no zároveň prvá, na ktorej prezentuje takýto druh umenia.

Na výstave, ktorú si môžete pozrieť do 10. apríla, bolo verejnosti prezentované aj jedno dielo, ktoré sa vymyká z abstraktnosti. Je ním bronzová socha známeho herca pochádzajúceho z Považskej Bystrice Jána Kronera. Na nej je stvárnený v podobe z populárnej rozprávky Nebojsa, ktorá sa pravidelne až doteraz objavuje na slovenských obrazovkách. V tejto rozprávke si v roku 1988 zahral hlavnú úlohu drevorubača Ondra.

„Najviac som hrdý na tú sochu Janka Kronera, ktorú mu budem môcť odovzdať a tým si ho aj uctiť. Je to aj také povzbudenie pre mňa do ďalšej práce. Na tejto soche som pracoval približne štyri mesiace,“ povedal Miloš Rác.

Ako ďalej uviedol, vyrábal ju zo sochárskej hliny, ktorá tvrdne na vzduchu, pričom ju následne odliali v známej považskobystrickej spoločnosti, ktorá sa venuje odliatkom. Zaujímavé je to, že ju odliali len niekoľko hodím pred výstavou. V minulosti už jednu podobnú sochu Miloš Rác vyrobil, pričom na nej zobrazil popredného slovenského hudobníka Joža Ráža, ktorý je jeho vzorom, pričom mu ju aj osobne odovzdal.

Sochu, ktorá je vysoká približne 55 cm, osobne odovzdá aj Jánovi Kronerovi. Malo by sa tak stať na pravidelnom stretnutí Kronerovcov v Staškove v polovici tohto roka. „Je to také poďakovanie sa mu za to, že zviditeľňuje naše mesto. Preto som tú sochu vytvoril,“ prezradil Miloš Rác, ktorý sa tiež poďakoval miestnej galérii, že mu umožnila svoje výtvory prezentovať, mestu za pomoc a tiež ďalším, ktorí sa podieľali na odliatí sochy.

Dielo Miloša Ráca z Považskej: Socha nášho rodáka Jána Kronera
3
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Poznáme budúcu podobu Považského hradu: Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM