Filip Chudý Rôzne

Považskobystrickí žiaci vedia opäť toho viac: Včela ako symbol v miestnom múzeu

Ďalšia zaujímavá forma vzdelávania prebehla vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Miestni žiaci vedia po novom viac o včelách.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrickí žiaci vedia opäť toho viac: Včela ako symbol v miestnom múzeu
Zdroj: Vlastivedné múzeum

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, pripravilo dňa pre žiakov 5. ZŠ v Považskej Bystrici nový edukačný program s názvom Včela ako symbol. Podujatie bolo súčasťou prebiehajúceho projektu Múzeum v škole, ktorý je čiastočne spolufinancovaný zo zdrojov Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Zúčastnilo sa ho 34 žiakov a štyria vyučujúci.

Prednášajúcou bola etnologička Soňa Barančíková, aktívna včelárka. Prostredníctvom počítačovej prezentácie oboznámila žiakov so základnými informáciami o včele medonosnej. „Včelí med je najtrvácnejšia potravina, čo dosvedčili archeológovia, pátrajúci po kultúre starovekého Egypta. Zároveň je to jediný produkt hmyzu, ktorý človek konzumuje,“ povedala Soňa Barančíková.

Produkty včiel

Žiaci sa tiež od nej dozvedeli, že všetko, čo včely vyprodukujú, sa dá využiť. „Peľ sa používa ako výživový doplnok, či prísada do potravín. Med je obľúbený v gastronómii, terapeutike i v kozmetickom priemysle. Propolis má dezinfekčné a protizápalové účinky. Vosk, ktorý vylučujú včely vo forme šupiniek, sa využíva na impregnovanie materiálov, výrobu sviečok, pridáva sa do náterov, na výrobu štepárskych voskov, druhotne sa používa napr. aj pri batikovaní či farbení kraslíc. Materská kašička má imunostimulačný charakter. Zistilo sa, že aj včelí jed môže byť v istých dávkach liečivý – pozitívne účinky zistili pri artritídach, skleróze multiplex, epilepsii a iných vážnych ochoreniach,“ informovala Barančíková.

„Vzhľadom na nadchádzajúci čas adventu sa prednášajúca zaoberala aj využívaním medu v tradičnej ľudovej kultúre. Med bol pre našich predkov symbolom sviatočnej atmosféry, bol atribútom hojnosti a blahobytu,“ prezradila Petronela Rágulová, riaditeľka Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici.

Okrem zaujímavej prednášky doplnila Soňa Barančíková svoje rozprávanie aj praktickými ukážkami rôznych pomôcok včelára, ako aj bohatým fotografickým materiálom. Žiaci si mohli pozrieť včelu medonosnú cez mikroskop a sledovať tak jej organizmus.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považskú obohatí desiatka knižných búdok: Najnovšiu krstili netradične, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM