Rôzne

Považskobystrickí dobrodinci rozdávajú radosť: Tešiť sa môže viac ako 300 detí!

Obdarovací vianočný stromček v Považskej Bystrici urobil siedmykrát radosť rodinám v hmotnej núdzi. Čo priniesol tento rok?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrickí dobrodinci rozdávajú radosť: Tešiť sa môže viac ako 300 detí!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Viac ako 300 detí z rodín v hmotnej núdzi dostane tento rok pod vianočný stromček darčeky od dobrodincov z Považskej Bystrice. Projekt Obdarovací vianočný stromček pripravilo už siedmykrát občianske združenie (OZ) Zrniečka pre sny. Podľa jeho predsedníčky Kataríny Beranovej si vytipujú detí zo sociálne slabších rodín, ktorých mená a vek napíšu na papierové ozdoby. Tie následne rozvešajú na vianočné stromčeky umiestnené v kostole, kaplnke, na mestskom úrade, vo firmách a penziónoch. Zamestnanci a návštevníci ozdoby zo stromčekov zoberú a kúpia darček podľa želania na lístku, prípadne iný vhodný darček podľa veku dieťaťa, ktorý zabalia a položia pod stromček.

„Podobne ako v minulých rokoch, aj tento rok sa minuli všetky lístky so želaniami detí, darčeky si tak nájde pod stromčekom viac ako 300 mladších i starších detí. Darčeky sme po dvoch týždňoch zozbierali, roztriedili a pomocou dobrovoľníkov ich doručujeme obdarovaným deťom. Väčšinou sú to nejaké praktické darčeky – šál, rukavice, čiapky, k tomu nejaká hračka, ak ide o mladšie dieťa, prípadne sladkosť,“ priblížila Beranová.

Ako dodala, vďaka štedrosti sponzorov dostali deti do rodiny napríklad aj tablet s nahratými knihami, dokumentárnymi filmami a logickými hrami, ktorý slúžil viacerým deťom v rodine. „Obdarovali sme aj 17-ročného študenta, ktorému sa spolužiaci vysmievali, že nemá mobilný telefón, darca mu kúpil tablet aj s ročným predplateným internetom. Chlapec sa stará o nevládnu starú mamu spolu s matkou, ktorá má len príležitostný príjem,“ doplnila Beranová s tým, že darčeky dávajú adresne podľa individuálneho posúdenia situácie v rodine.

V minulom roku podľa nej chcelo 13-ročné dievča z charitného domu husle. „Nevedeli sme, či chce hračku, alebo skutočné husle. Dozvedeli sme sa, že pochádza z Oravy, kde v minulosti začala hrať v náhradnej rodine na husle. Lístok so želaním sa dostal do firmy, kde sa spojili manažérky a kúpili dievčatku normálne husle. Dievčatko nám aj zahralo, ale bolo to len také škrípanie. Oslovili sme preto učiteľku zo základnej umeleckej školy, ktorá sa Slávke začala venovať. Po roku už hrala v koncertnej sále základnej umeleckej školy a hrala nádherne,“ doplnila šéfka občianskeho združenia.

Do projektu Obdarovací vianočný stromček sa pravidelne zapája aj považskobystrická hutnícka spoločnosť Medeko. Podľa pracovníčky spoločnosti Magdalény Martiškovej, ktorá je zároveň dobrovoľníčkou, do projektu sa zapojili preto, že je to veľmi adresné, človek vidí, do čoho ide a komu idú darčeky. „Človek musí vidieť a musí to zažiť, aby videl, že aj inak sa žije a že treba pomáhať. Musíme byť Bohu vďační, že nám je dobre a treba urobiť niečo aj pre tých, ktorým momentálne, alebo dlhodobo dobre nie je,“ pripomenula Martišková s tým, že projektom v predvianočnom čase žije v podstate celá spoločnosť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

V Považskej Bystrici začíname cítiť Vianoce: Prvé FOTO z vianočných trhov

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM