Filip Chudý Krimi

Považskobystrická mestská polícia zasahuje: Kde končia staré vraky?

Mestská polícia v Považskej Bystrici postupne čistí parkoviská od starých áut. Koľko ich je a kde končia?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrická mestská polícia zasahuje: Kde končia staré vraky?
Foto: Rastislav Búgel

Problémy s parkovaním sú aj v niektorých častiach Považskej Bystrice. Situáciu čiastočne zhoršujú staré, nefunkčné autá, ktoré sú na prvý pohľad poškodené. Mestská polícia v Považskej Bystrici podľa slov jej náčelníka Juraja Lieskovského túto situáciu pomocou hliadok monitoruje. Aj vďaka upozorneniam od občanov tento rok poslala na vrakovisko šestnásť vozidiel, v minulom roku ich bolo trinásť.

„Ak je odstavené vozidlo bez evidenčného čísla a nie je možné zistiť jeho majiteľa, hliadka prilepí na auto výzvu na jeho odstránenie. Majiteľ je toto vozidlo povinný odstrániť do 30 dní. Ak sa tak nestane, mesto rieši celú vec prostredníctvom okresného úradu, odbor životného prostredia. Ten vydá rozhodnutie a ak auto do 30 dní nie je odstránené, tak je odtiahnuté na vrakovisko. Ak tu stojí po dobu jedného roka a ak sa počas tejto doby majiteľ nezistí, auto je zošrotované,“ povedal Juraj Lieskovský.

Nemôžu zasiahnuť

Mestská polícia však svojvoľne nemôže riešiť vraky na súkromných pozemkoch. Problém s dvomi odstavenými nefunkčnými vozidlami majú aj obyvatelia vežiakov na Lánskej pri Hypernove. Tie zaberajú miesta na priľahlom parkovisku oproti polyfunkčnej budove Zaťko. „Upozorňovali nás na to už viacerí ľudia, no ide o súkromný pozemok Hypernovy a pokiaľ nás sám majiteľ pozemku nevyzve, aby sme situáciu riešili, nemôžeme s tým nič robiť,“ vysvetlil situáciu Lieskovský.

Mestská polícia v Považskej Bystrici máva často od občanov upozornenia na tzv. vraky, podľa jej náčelníka však nemôže riešiť automobily s evidenčným číslom, musí sa držať výkladu zákona o odpadoch, ktorému tieto autá podliehajú. „Vo viacerých prípadoch je potrebné občanom vysvetliť, že ak má auto aspoň jedno evidenčné číslo a je aj poškodené alebo nefunkčné, nepovažuje sa za staré vozidlo. Príslušníci situáciu skontrolujú a ak má auto prepadnutú emisnú alebo technickú kontrolu, nahlásia ho na okresný úrad, ale nemôžu mu dať výzvu na odstránenie a po uplynutí lehoty ho odviezť na vrakovisko,“ vysvetlil Lieskovský

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Motoristi zbystrite: Aktuálne dopravné obmedzenia aj priamo v Považskej!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM