Filip Chudý Basketbal

Považskobystričania úspech nezvýraznili: Chcú navrhnúť veľkú zmenu, FOTO

Táto pohárová sezóna bola pre basketbalistov Považskej Bystrice úspešná, ale v budúcnosti by chceli niečo iné. Čo navrhujú?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystričania úspech nezvýraznili: Chcú navrhnúť veľkú zmenu, FOTO
8
Galéria

Úspešná púť basketbalistov IMC Slovakia Považská Bystrica Slovenským pohárom sa v tejto sezóne skončila. Ich pohárové dobrodružstvo sa zavŕšilo až vo finále kvalifikačnej fázy, keď z postupu na záverečný turnaj Final Eight sa teší favorizovaná MŠK Iskra Petržalka, s ktorou naši chlapci prehrali aj v domácej odvete, tentoraz 84:89.

Považskobystričania uznali, že súper bol o niečo málo lepší, ale už sa pozerali smerom do budúcna. „Kvalita, fyzická prevaha a aj skúsenosti boli na strane hostí, ale je sympatické, že sme aj v siedmich dokázali bojovať a uhrali relatívne prijateľný výsledok. S Petržalkou si ešte raz zahráme v lige, verím, že ju už porazíme,“ povedal domáci hráč Andrej Péli. Zdravotné problémy teda preriedili považskobystrický káder, pričom kvôli nim nepomohol nastúpiť ani slovenský reprezentant Boris Belavý, ktorý presedel zápas na lavičke. „Možno sme to mohli skúsiť, ale aspoň sme sa vyhli problémom so Svitom, ktorého je hráčom. Už pred zápasom sme sa dohodli, že by nastúpil len vtedy, ak by bolo treba,“ objasnil situáciu považskobystrický tréner Peter Roman.

Podľa neho podali jeho zverenci dobrý výkon hlavne v útoku, mrzeli ho len niektoré veci, napr. trestné hody, keďže tých jeho zverenci nepremenili až deväť, čo ich zrejme stálo víťazstvo. „Naše trestné hody sú počas celej sezóny katastrofálne, už ani neviem, čo s tým robiť. Je to naša veľká slabina. Asi aj to tento duel rozhodlo,“ vyjadril sa Roman. Ale celkovo bol s tohtosezónnym vystúpením v Slovenskom pohári spokojný, veď pre klub bol postup do finále úspech, pričom to zvýšilo aj jeho prestíž.

„Pre nás to bolo v tejto sezóne super, že sme mali šesť zápasov navyše, hlavne z toho pohľadu, že máme nové mladé mužstvo. Ale zároveň to bolo veľmi náročné, keďže máme hlavne veľa študentov, ktorí majú svoje povinnosti, no a keď sa do toho pridajú zdravotné problémy, je potom aj náročné hrať. Ale tento rok prevládajú pozitíva a účasť vo finále bol len bonus,“ zhodnotil pohárovú časť sezóny Roman.

Ten zároveň prezradil, že mieni napísať na Slovenskú basketbalovú asociáciu svoj návrh, aby sa zmenil formát Slovenského pohára do takej podoby, ako ho poznáme napríklad z futbalu a hádzanej, že kluby z nižších súťaží sa už v úvodných kolách súťaže stretávajú s klubmi tej najvyššej. „Rozprával som sa o tom aj s inými trénermi, že by bolo zaujímavejšie, ak by do Považskej Bystrice, Žiaru nad Hronom, Trnavy, Kežmarku atď. prišli extraligové družstvá, hoci by sme potom asi hrali menej zápasov. No atraktivite basketbalu by to len pomohlo,“ vyslovil sa tréner Považskej Bystrice.

Podobne to vidí aj jeho zverenec Andrej Péli. „Jednoznačne nám tohtoročné účinkovanie v Slovenskom pohári pridalo na skúsenostiach, hlavne pre mladých to bola dobrá skúsenosť. Trochu ma len mrzí, že nie je lepší formát súťaže, aby sme si mohli zahrať s extraligistami už od prvých kôl, čo by len spopularizovalo basketbal na Slovensku. Určite by sa mohol vymyslieť podobný formát, ako je napríklad vo futbale,“ dodal Péli.

Považská Bystrica v Slovenskom pohári: Finále proti Petržalke
8
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Zápas hviezd s dvomi Považskobystri­čanmi: Ktorí hráči sa dočkali tejto pocty?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM