Filip Chudý Rôzne Kultúra

Považskobystričania sa môžu tešiť: Centrum mesta sa zmení na salaš!

Obľúbené podujatie v našom meste sa už blíži, považskobystrické centrum sa na jeden deň opäť zmení na salaš. Čo všetko je pripravené?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystričania sa môžu tešiť: Centrum mesta sa zmení na salaš!
Zdroj: Dnes24.sk

Pri Mestskom úrade v Považskej Bystrici sa bude v sobotu 21. apríla od 10:00 do 18:00 odohrávať už 9. ročník obľúbeného podujatia „Zo salaša do mesta,“ ktoré je známe nielen v našom meste. Ovčiari z nášho regiónu prídu priamo do centra, kde budú k dispozícii jedlá z jahňacieho a ovčieho mäsa, ovčie syry, žinčica, bryndza, nite, jogurty. Budú aj ukážky strihania oviec a ťahania syrových nití. Záujemcovia si budú môcť pozrieť živé ovečky a jahniatka, ktoré sa budú pásť priamo pred radnicou. V programe je tiež súťaž v pití žinčice a kreslenie pre deti.

„Ovčiari z nášho regiónu budú variť a ponúkať jedlá z ovčieho a jahniaceho mäsa. Pôjde približne o šesť až sedem druhov jedál. Okrem toho ponúknu aj čerstvé ovčie syry, bryndzu, žinčicu, rôzne ochutené syry, syrové torty a pod. Nebudú chýbať ukážky pečenia jahňaťa. Pozvali sme aj odborníka na výrobu syra a bryndze Karola Heriana, bývalého riaditeľa Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline,“ povedala organizátorka podujatia Daniela Janíčková.

Tá je riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Považskej Bystrici, ktorá pripravila toto podujatie spolu s Regionálnou anténou NSRV SR pre Trenčiansky kraj. Oficiálne ho má prísť otvoriť primátor nášho mesta. Iba druhýkrát sa táto akcia bude konať cez víkend a nie v piatok, keďže minuloročná sobotná premiéra sa ujala. Podľa Janíčkovej bude mať teraz zastúpenie osem okolitých salašov, konkrétne z obcí Pružina, Praznov, Slopná, Visolaje, Domaniža, Papradno, Orlové a Udiča.

„Ľudia sú už na toto podujatie naučení. My už síce predávame jahňatá takmer výlučne len na farmách, keď sme naučili ľudí z regiónu jesť jahňacinu a chodia sami za nami. Ale bolo nám ľúto toto podujatie nezorganizovať, pretože ľudia si žiadajú, aby sme opäť prišli do centra mesta,“ prezradila organizátorka.

Ako ďalej uviedla, nič špeciálne nové pre tento ročník nechystali, zostávajú totiž verní všetkým overeným veciam, ktoré sa im osvedčili v minulých ročníkoch. „Zastúpenie tak budú mať aj stánky s fujarami, zvoncami či pletením košov. Tým chceme poukázať na to, že v minulosti sa ovčiari počas zimy venovali aj iným činnostiam, napr. pleteniu košov, vyrezávaniu z dreva a pod.,“ dodala.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM