Filip Chudý Hádzaná

Považskobystričania pred novou sezónou: Dokážu prelomiť 10-ročné prekliatie?

Hádzanári MŠK Považská Bystrica začínajú novú sezónu. Zistili sme, s akými ambíciami do nej vstupujú a aké sú novinky v tíme.

Ilustračný obrázok k článku Považskobystričania pred novou sezónou: Dokážu prelomiť 10-ročné prekliatie?
Zdroj: MŠK Považská Bystrica

Tam, kde hádzanári MŠK Považská Bystrica skončili minulú sezónu neúspešným bojom o tretie miesto, tam štartujú novú. V piatok o 19:30 vyzvú v prvom zápase novej sezóny domáce Topoľčany. Okrem Slovnaft handball extraligy na nich čaká aj Slovenský pohár, kde budú obhajovať finálovú účasť. Opäť sa predstavia tiež v pohárovej Európe, kde na nich v 3. kole Vyzývacieho pohára čaká v novembri RK Lovčen Cetinje z Čiernej Hory. Považskobystričania by chceli prelomiť sériu, počas ktorej vždy od sezóny 2006/07, keď ročník končil v párnych rokoch, do play-off nepostúpili, kým v nepárnych rokoch áno. Podľa matematickej postupnosti by sa teda v novej sezóne 2017/18 do play-off nemali prebojovať, ale o tom nechcú ani počuť.

„Základným cieľom je postup do prvej šestky a chceme sa pokúsiť zopakovať účasť v play-off. Tým aj zlomiť vyše 10-ročnú sériu, počas ktorej sme v play-off len každý druhý rok. Ale ako bol postup do elitnej štvorky ťažký minulú sezónu, bude tomu tak aj teraz. Prajeme si, aby sa opäť naša hala zapĺňala a fanúšikovia s nami jazdili aj na vonkajšie zápasy,“ povedal pred novou sezónou tréner MŠK Václav Straka.

Podľa neho ešte ťažko hovoriť, kto bude mať akú silu. „No prvá trojka z minulej sezóny sa myslím neoslabila, pričom Prešov a Šaľa budú asi ešte silnejší. Topoľčany by mali mať rovnakú kvalitu. Nové Zámky a Hlohovec sa možno trochu oslabili, ale to sa všetko ešte ukáže. My sme tiež káder veľmi nemenili, no chýbali nám v príprave štyria hráči základného kádra (Motlík, Chudoba, Cifra, Hároník), čiže ťažko ešte hovoriť o našej sile. Ale minimálne by sme sa mohli biť o pozície ako pred rokom,“ uviedol Straka.

Ten si myslí, že naša základná zostava bude mať opäť svoju silu, navyše pracovali v lete na tom, aby sa zapojilo viac mladých hráčov a zvýšili tak aj silu lavičky. „Našou oporou by mali byť brankári, na ktorých sa budeme spoliehať. Veď Motlíka s Bielom doplnil skúsený Kovačin a solídne chytal v príprave aj Dobroň. K dispozícii je už uzdravený Gardian, čiže spojkový rad má hneď viac alternatív. Trápime sa trochu s krídlami, kde nám vypadli hráči, ale ďalší si na tie posty postupne zvykajú,“ konštatoval považskobystrický tréner.

Káder opustil Saitz. Hároník prerušil kariéru zo zdravotných dôvodov a Strelec s M. Macháčom zo študijných. Okrem Kovačina káder posilnili aj štyria dorastenci (Adamčík, Zábavčík, Hladký, Aujeský). Akoby posilami sú aj Gardian a Zúbek, ktorí vynechali celú minulú sezónu pre zdravotné problémy. Väčší prínos sa očakáva aj od už v prvom tíme etablovaných mladých hráčov ako Jurák, Kardoš, Bystrický. „Všetci traja absolvovali letnú prípravu v základnej zostave. Ani jeden z nich nepodával zlé výkony a na ihrisku dostanú väčší priestor,“ vyjadril sa Straka.

Toho netešil v letnej príprave zdravotný stav, ale postupne sa to dáva do poriadku. Chudoba možno bude hrať už v Topoľčanoch, Motlík začína s rehabilitáciou a do mesiaca by mal byť už pripravený hrať, horšie ho vyzerá s Cifrom, ktorý ide v sobotu na operáciu s chronickými problémami s pätou. Úvod sezóny v Topoľčanoch a následne v utorok v televíznom zápase v Prešove nás preto preveria. „V týchto zápasoch môžeme len získať. Do Topoľčian sa ideme pokúsiť bodovať, čo nie je nereálne, hoci sami nevieme, čo od prvého zápasu možno čakať. V Prešove to bude pre nás zrkadlo,“ doplnil tréner MŠK.

Káder MŠK Považská Bystrica pre sezónu 2017/2018

brankári: Martin Biel, Ladislav Kovačin, Michal Dobroň, Radek Motlík, Marcel Adamčík
pivoti: Šimon Macháč, Daniel Valášek, Dominik Zábavčík
krídla: Ľuboš Cifra, Andrej Zúbek, Matej Macháč, Alxander Hladký
spojky: Tomáš Vallo, Marián Gardian, Martin Kozák, Peter Jurák, Radim Chudoba, Peter Kardoš, Peter Tumidalský, Ivan Bystrický, Peter Strelec, Stanislav Pupík, Kristián Aujeský
realizačný tím: Václav Straka – hlavný tréner, Ľuboš Cifra, Peter Valášek – vedúci družstva, Matej Drbul – fyzioterapeut, masér, MUDr. Vladimír Fábry – lekár

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Výborný vstup do novej sezóny: Považská Bystrica zostáva stopercentná

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM