Filip Chudý Rôzne

Považská vs. dlžníci: Na neplatičov daní má mesto svoje páky

Mesto Považská Bystrica za prvú polovicu tohto roka vybralo na daniach viac ako dva milióny eur. Čo s tými, ktorí si svoju povinnosť nesplnia?

Ilustračný obrázok k článku Považská vs. dlžníci: Na neplatičov daní má mesto svoje páky
Zdroj: Dnes24.sk

Považskobystričania dostali na prelome mája a júna rozhodnutia s vyrubenými daňami. Mesto v tomto roku vyrubilo miestne dane v celkovej sume viac ako 4 milióny eur. Ide o daň z nehnuteľností, poplatok za komunálny odpad a drobné stavebné odpady, daň za psa a ostatné miestne dane. Mesto pre občanov ako aj právnické osoby vytlačilo viac ako 30 000 rozhodnutí.

Viac než dva milióny

Právnické osoby dostali svoje rozhodnutia poštou a prvé splátky mali uhradiť už do 30. apríla. „Pokiaľ ide o fyzické osoby, občania mali povinnosť dane zaplatiť do 30. júna. V prípade, ak je daň vyššia ako 35 eur, tak ju bolo možné zaplatiť v dvoch splátkach. Prvú do 30. júna a druhú do 30. septembra,“ vysvetlil prednosta mestského úradu Anton Martaus. Do konca septembra majú druhé splátky uhradiť aj právnické osoby, pričom v prvej fáze sa už vybralo viac ako päťdesiat percent miestnych daní.

„Sadzby miestnych daní sa pre rok 2016 nezvyšovali a úspešnosť ich výberu je približne rovnaká ako v roku 2015. V tomto roku boli do konca júna miestne dane uhradené na 53,63 percent. Za prvý polrok to predstavuje spolu sumu 2 206 000 eur. Z predchádzajúcich rokov bolo z daňových nedoplatok za toto obdobie uhradených 215 000 eur,“ prezradil Anton Martaus.

Nástenka hanby

Podľa slov hovorkyne mesta Ivety Kováčikovej sa aj Považská Bystrica stretáva s neplatičmi, ktorí keďže si neplnia svoju zákonnú povinnosť, musia rátať s následkami. „Peniaze z miestnych daní pritom putujú na zimnú či letnú údržbu, šport, likvidáciu komunálneho odpadu, verejné osvetlenie či kultúru,“ vysvetľuje Kováčiková.

Ako povedal prednosta mestského úradu, miestne dane idú priamo do rozpočtu mesta a ich platenie je pre každého občana nielen zákonnou, ale aj morálnou povinnosťou. „Nie je korektné, aby jeden občan miestne dane poctivo platil a druhý nie. Každý rok preto zverejňujeme mená neplatičov na webovej stránke mesta, následne tiež zasielame upomienky a v krajnom prípade vymáhame daňové nedoplatky prostredníctvom exekútora,“ dodal Martaus.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Radnica dvíha varovný prst, môže začať pokutovať: Považskobystri­čania, nerobíte túto chybu aj vy?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM