Filip Chudý Rôzne

Považská príde o deviatu najvyššiu slovenskú stavbu: Nikdy neslúžila účelu, FOTO

V Považskej Bystrici sa začalo s búraním jednej z najvyšších slovenských stavieb. Ako dlho sa bude búrať a koľko to bude stáť?

Ilustračný obrázok k článku Považská príde o deviatu najvyššiu slovenskú stavbu: Nikdy neslúžila účelu, FOTO
Zdroj: TASR

V priemyselnej zóne v Považskej Bystrici začali búrať 201-metrový komín. Deviata najvyššia stavba na Slovensku by mala z povrchu zemského zmiznúť do konca novembra. Celkové náklady na búranie komína, z ktorého nikdy nevyšiel ani oblak dymu, sa vyšplhajú na takmer 500 000 eur.

Ako informoval riaditeľ spoločnosti Tepláreň Považská Bystrica Dušan Tomčík, komín so železobetónovým skeletom a vnútornou výmurovkou bude demolovať od komínovej hlavy jedna trenčianska spoločnosť v spolupráci s firmou z Českej republiky. Termín je do konca novembra, denne by mali zbúrať päť až šesť metrov komína.

„Zbúranie komína bola jednou z podmienok kórejskej spoločnosti, ktorá v jeho blízkosti stavia nový výrobný závod. Približne polovicu nákladov na búranie bude znášať kórejská spoločnosť, ktorá chce následne odkúpiť pozemky okolo komína,“ doplnil Tomčík s tým, že nepomerne lacnejšiemu odstrelu komína bránila blízkosť významného energetického uzla, výrobných závodov, športovísk a administratív­nych budov.

Podľa obchodno-technického riaditeľa spoločnosti Tepláreň Považská Bystrica Stanislava Bednára komín začali stavať v polovici 80. rokov minulého storočia. Bol súčasťou novej teplárne, ktorá sa začala stavať v súvislosti s plánovaným rozvojom výroby leteckých motorov vo vtedajších Považských strojárňach a s predpokladanou bytovou výstavbou na najväčšom sídlisku Rozkvet. „Projekt výroby leteckých motorov sa postupne utlmil a ani sídlisko Rozkvet sa nerozširovalo takým tempom ako sa plánovalo. Po roku 1989 chýbalo na dostavanie kompletného tepelného zdroja asi 65 miliónov korún,“ priblížil Bednár s tým, že investícia sa pre predpokladanú nerentabilitu začiatkom 90. rokov zastavila.

Komín v Považskej Bystrici je vysoký 201 metrov, jeho priemer je v spodnej časti približne 14 metrov, hrúbka pri koreni je asi 60 centimetrov, pri hlave komína približne 20 centimetrov. Svetlý priemer na vrchole je 4,4 metra. Je piatym najvyšším komínom na Slovensku a deviatou najvyššou stavbou v republike. Náklady na vybudovanie samotného komína dosiahli takmer 25 miliónov československých ko­rún.

Vo fotogalérii si pozrite aktuálne zábery na daný komín.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Strojárenská štvrť schodnejšia: Nečakaná situácia na Kraskovej, FOTO

Foto: ilustračné

Búranie komína v Považskej Bystrici: Nikdy sa z neho nedymilo
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM