Filip Chudý Rôzne

Považská Bystrica sa deratizuje: Sídliská, ktoré sú najviac napadnuté hlodavcami!

Aktuálne prebieha celomestská deratizácia, ktorá je zameraná na hlodavcov. Kde je situácia najhoršia a na čo si treba dávať pozor?

Ilustračný obrázok k článku Považská Bystrica sa deratizuje: Sídliská, ktoré sú najviac napadnuté hlodavcami!
Zdroj: TASR

Mestský úrad v Považskej Bystrici upozorňuje, že v prvej polovici mája prebieha na území mesta deratizácia, ktorá je opatrením na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných chorôb. „Deratizáciu vykonáva firma AQUA ZOO na ploche verejného priestranstva o výmere 365 000 m2 a je zameraná na zneškodnenie hlodavcov,“ uviedla hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Deratizácia bude vykonaná na plochách verejnej zelene v centrálnej mestskej zóne (CMZ), pri bytových domoch na sídliskách Stred, Lány, SNP, Hliny, Zakvašov, Rozkvet, Strojárenská štvrť a taktiež pozdĺž potoka Domanižanka. „Prosíme rodičov detí a majiteľov psov o zvýšenú pozornosť na verejných priestranstvách v lokalitách uvedených sídlisk a v priestoroch CMZ,“ informovala považskobystrická radnica.

„Začali sme v utorok Strojárenskou štvrťou, v stredu sme pokračovali Stredom a CMZ a vo štvrtok Lánmi. Cez víkend máme na pláne deratizáciu Rozkvetu a budúci týždeň pokračujeme zvyšnými sídliskami a Domanižankou,“ povedal Vladimír Černický z AQUA ZOO.

Priebeh deratizácie mesta bude záležať aj od počasia. Deratizuje sa pomocou deratizačných staničiek, ktoré sa umiestňujú na miesta, ktoré nie sú voľne prístupné. Tiež sa ničia nory hlodavcov, v tomto prípade hlavne potkanov a myší, do ktorých sa umiestňujú nástrahy.

„Najhoršie je na tom asi Rozkvet, také skúsenosti máme už z minulosti. Taktiež na Lánoch sú miesta, kde je veľký výskyt nôr hlodavcov, dokonca do niektorých aj nohu strčíte. Na SNP je veľa nôr okolo rieky. Ale najviac sú napadnuté Rozkvet a Lány. Dokonca nám informáciu, že ľudia odtiaľ hlásia, že potkany už behajú aj počas dňa. Niektoré miesta sú z tohto pohľadu alarmujúce,“ vyjadril sa Černický s tým, že ale havarijný stav hlásený nemajú.

Ten ďalej zdôraznil, že hlavne majitelia psov by mali dávať pozor, kde kopú ich štvornohí miláčikovia, aby to nebolo práve v norách hlodavcov, kde sú umiestnené nástrahy. „Ak by mal niekto podozrenie, že jeho pes zjedol otravu, treba podať vitamín K, resp. vyhľadať zverolekára,“ doplnil Černický.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Rekonštrukcia Považského hradu finišuje: Čo po otvorení ponúkne? FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM