Filip Chudý Rôzne Šport Iné športy

Považská a okolie, zatlieskajme si: Podarilo sa nám vytvoriť pekný rekord!

Jilemnického jarná 25-ka parí medzi top podujatia svojho druhu, čo potvrdil aj jej uplynulý ročník. Ako vyznel?

Ilustračný obrázok k článku Považská a okolie, zatlieskajme si: Podarilo sa nám vytvoriť pekný rekord!
Zdroj: TASR

Jilemnického jarná 25-ka napísala v nedeľu svoju 42. kapitolu, ktorá sa zapíše do histórie tohto podujatia. Na štart do Považskej Teplej sa prišlo tento rok zaregistrovať 4 537 účastníkov. Ide o nový rekord, keď sa o 54 účastníkov prekonal údaj z roku 2014. Potvrdil nám to organizátor akcie Pavol Uriča z Klubu slovenských turistov Manín Považská Teplá. „Prvým predpokladom bolo počasie, ktoré bolo pre väčšinu ideálne celý týždeň, čo tiež priláka ľudí vo veľkom počte, ale toto podujatie nie je prioritne o rekordoch,“ povedal.

Najväčší záujem bol podľa jeho slov už tradične o 15-kilometrovú trať, keďže nie je extra dlhá a navyše sa ide aj po teréne. „My sme radi, že prišli také masy ľudí. Od nich sme navyše nedostali žiadne mimoriadne negatívne hodnotenia. Najviac bývajú sťažnosti na počasie a blato, lenže to teraz nebolo,“ vyjadril sa Uriča.

„Myslím si, že 4 000 ľudí nepríde ani na najväčšie turistické akcie v našej krajine, hoci oficiálny prehľad neexistuje. Preto, aby sme sa veľmi nechválili, hovorím, že sme v top trojke, tým nikoho určite neurazím,“ odpovedal nám Uriča na otázku, kde okrem Jilemnického jarnej 25-ky chodí na Slovensku toľko ľudí na turistické akcie.

Účastníci boli nielen z Považskej Bystrice a okolia, ale aj z celého Slovenska a nechýbalo ani zahraničné zastúpenie. „Prišiel autobus z Ratibořu v okrese Vsetín, 28 ľudí zo Znojma a okolia, či 10 z Bučovíc. Viem dokonca aj o jednom Angličanovi, ktorý má priateľku z Považskej Teplej, pričom jej otec bol dobrý turista a náš člen,“ vymenoval Uriča zahraničnú účasť, o ktorej vedel.

Novinkou tohto ročníka bolo to, že pre záujemcov boli pripravené rukavice a tašky s nápisom: „Aj ja zbieram odpadky na Jilemnického jarnej 25-ke“, do ktorých po trase pochodu mohli zbierať odpad. „Na štarte sa minulo všetkých 300 rukavíc a tašiek na zbieranie odpadu, pričom verím, že všetky sa využili aj na tento účel a nazbieraný odpad bol uložený na pripravené miesta,“ dodal organizátor akcie s tým, že už sa tešia na budúci ročník, ktorý bude v prvej polovici apríla, pričom príprava naň už začala tento pondelok.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM