Filip Chudý Rôzne

Posledné zbohom bystrickému strašiaku: FOTO a VIDEO z búrania

Považská Bystrica by sa mala stať krajšou, keďže jeden zo strašiakov mesta sa začal búrať. Čo by malo na tomto mieste vyrásť?

Ilustračný obrázok k článku Posledné zbohom bystrickému strašiaku: FOTO a VIDEO z búrania
Zdroj: Dnes24.sk

Kongresová hala v Považskej Bystrici, ktorá sa nachádza za Domom kultúry a vedľa Základnej umeleckej školy Imra Weinera Kráľa, bola v roku 1989 tesne pred dokončením. Už v tom čase sa v nej nachádzali dokonca aj sociálne zariadenia, ale po zmene politického režimu vtedajší vlastník z bývalých Považských strojární ju nedostaval, pričom podobne sa zachovali aj ďalší majitelia, ktorí ju odvtedy vlastnili.

Mesto túto budovu podľa slov primátora Karla Janasa získalo do vlastníctva v roku 2007 a v tom čase dalo urobiť jej statický posudok, ktorý hovoril o tom, že stavba sa nedá zachrániť a treba hu zbúrať. Mesto kongresovú halu následne predalo v roku 2009 a odvtedy je v súkromných rukách.

Búracie práce

Búracie práce: Kongresová hala v Považskej Bystrici
1
Galéria

V minulosti boli náznaky, že sa už kongresová hala bude búrať, ale s jej búraním sa reálne začalo až tento týždeň. „Špatila Strojárenskú štvrť, preto sme radi, že postupne zmizne. Podľa informácií, ktoré sme dostali, by to malo byť zbúrané do troch mesiacov, hoci búracie povolenie je až na celý rok,“ vyjadril sa Karol Janas.

„Veríme, že investori, ktorí túto budovu búrajú, nájdu následne zmysluplné využitie v rámci územného plánu tak, aby tu potom bolo niečo na prospech obyvateľov mesta,“ prezradil Janas.

Neznáme plány

Strašiak v Považskej Bystrici: Búranie kongresovej haly
10
Galéria

Podľa slov primátora mesto predbežne komunikuje s investorom, ale ešte nebolo oficiálne oznámené, čo sa na tomto mieste postaví. „Územný plán pre túto lokalitu je nešpecifikovaná občianska vybavenosť a mesto bude trvať na tom, aby sa toho investor držal,“ povedal primátor Považskej Bystrice s tým, že niekdajšie plány sú už irelevantné, keďže to boli plány predchádzajúcich majiteľov.

Primátor potvrdil, že budova nikdy neslúžila svojmu účelu, pričom sa v nej v minulosti zdržiavali len bezdomovci a asociáli, kvôli čomu bola aj ohradená plotom. Preto Karol Janas verí, že situácia sa po zbúraní kongresovej haly v tejto lokalite znormalizuje.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Strašiaky v Považskej: Nové INFO od investora budovy ZVL! FOTO

Strašiaky v Považskej: Predá sa budova bývalej vojenskej správy? FOTO

Renovácia známeho sídliska v Považskej: Najväčšie práce v týchto miestach

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM