Rôzne

Posledné dni do maturity: Ako využívajú považskobystrickí študenti akademický týždeň?

Kým prvá várka maturantov z Považskej Bystrice je skúšaná za zeleným stolom už tento týždeň, tá druhá, početnejšia, má práve teraz akademický týždeň. Ako prebieha ich príprava na skúšku dospelosti?

Ilustračný obrázok k článku Posledné dni do maturity: Ako využívajú považskobystrickí študenti akademický týždeň?
Zdroj: TASR

S blížiacim sa koncom školského roka stúpa aj napätie v školských laviciach. Najväčším postrachom pre považskobystrických študentov je aj tento rok maturita. Tá ešte len čaká na študentov gymnázia, SPŠ či SZŠ, ktorí majú práve teraz akademický týždeň.

Tí, čo sa učili priebežne, si môžu z akademického týždňa urobiť akési prázdniny, ale väčšina sa skôr učí a doháňa zameškané. Kto sa totiž neučil priebežne, tak ten bude musieť dobehnúť štyri roky za týždeň. „Ja sa budem musieť učiť, pretože za tie štyri roky toho človek veľa zabudne. Na druhej strane, keď máte nejaký základ a pozeráte sa opäť na tie veci, tak vám potom už samé prichádzajú na rozum. Čiže aspoň nemusíte stráviť počas akademického týždňa nad knihami toľko, koľko by ste strávili, ak by ste to vôbec nevideli,“ povedala nám gymnazistka Katarína Ciprichová zo 4.C.

Viacerí študenti sa tiež zhodli, že sú predmety, o ktorých vedia, že s nimi mať problém nebudú, ale tiež také, na ktoré sa budú musieť pozrieť viac. Pričom čas, ktorý ušetria na jednom predmete, venujú ďalšiemu. Niektorí študenti tiež budú využívať rôzne prostriedky, aby čas nad knihami zvládli.

„Čokoláda je najväčšia droga. Aj keď síce cukor nejem, počas akademického týždňa budem,“ povedala nám predsedníčka Študentského parlamentu Považská Bystrica Karolína Kvaššayová, maturantka na Strednej zdravotníckej ško­le.

Sú aj študenti, ktorí nebudú vidieť len knihy. „Aby ma neporazilo, tak okrem učenia strávim akademický týždeň aj s priateľkou a skočím tiež do fitka. Okrem toho budem spať aj jesť. Učeniu venujem asi 70 percent času, zvyšok ostatným veciam. Verím, že všetko učenie počas akademického týždňa stihnem prebrať, no možno ani nie…,“ vyjadril sa nám gymnazista Marián Minárik zo 4.D, ktorý je trochu nervózny som len zo slovenčiny, ostatné je podľa neho v pohode.

„Akademická odpoveď je, že určite nájdeme nejakú rozumnú cestu. Učiť sa budeme, pričom neplánujeme využiť žiadne podporné prostriedky,“ povedali náš študenti oktávy na čele s Marekom Lampášom. Diktafón počas rozhovoru s nimi tesne po rozlúčke zachytil z ich triedy aj výkrik neznámeho autora: „Máme prachy, máme na chľast!“ Príprava každého študenta na maturitu môže byť rôzna, ale výsledok chcú všetci rovnakí, tým je zmaturovať.

Môže vás zaujímať:

Ústne maturity sa začali: Toto sú tváre z Považskej, ktoré skladajú skúšku dospelosti, FOTO

Klobúky maturantov plné peňazí: Určite uhádnete, kam dajú vyzbierané eurá… FOTO

Gymnázium sa lúčilo s maturantmi vo veľkom: Na slová riaditeľky len tak nezabudnú:) FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM