Samospráva

Poslanci schválili nový úver: Takýto je teraz dlh na jedného obyvateľa

Naše mesto má na rok 2016 zmenený rozpočet, a to kvôli prijatiu nového úveru. Tým by sa mali splatiť staré úvery, plus by malo aj niečo zostať. No dlh na jedného obyvateľa je nižší ako v Púchove.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili nový úver: Takýto je teraz dlh na jedného obyvateľa
Zdroj: Dnes24.sk

Na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici poslanecký zbor schválil zmenu rozpočtu mesta Považská Bystrica na rok 2016.

Prijali mnohomiliónový úver

Dôvodom zmeny rozpočtu je prijatie úveru, ktorý by mal pokryť kapitálové výdavky v sume 3 777 257 eur. „Takmer 2,5 milióna eur bude použitých na splatenie zostatkov už prijatých úverov, zhruba 800 tisíc eur pôjde na rekonštrukciu materských a základných škôl, ako i mestských jaslí. Časť financií v prípade dohody mesta a spoločnosti Educatis poputuje na odkúpenie wellness centra a bowlingu v budove krytej plavárne,“ informovala hovorkyňa nášho mesta Iveta Kováčiková.

Malo by sa ušetriť

Že radnica plánuje vziať úver v sume asi 3 770 000 eur, to potvrdil aj prednosta Anton Martaus, ktorý k tomu dodal: „Z tejto sumy by sa splatili úvery vo výške 2 477 000 eur, 1 300 000 eur by nám zostalo na ďalšie potreby, ktoré vyplynuli zo zmeny rozpočtu. Aj napriek tomu, že mesto vezme nový úver a celá suma bude vyššia, náklady naň budú nižšie. Touto administratívnou operáciou ušetríme 70 000 eur.“ Ušetriť by sa malo z toho dôvodu, že aktuálne úrokové sadzby v bankách tomu nahrávajú.

Dlh na jedného obyvateľa 198 eur

„Celková suma dlhu mesta Považská Bystrica aj po prijatí úveru v sume 1 300 000 eur bude len 38,15% z bežných príjmov minulého roka a splátky aj pri započítaní splátok z úverov zo ŠFRB predstavujú len 2,10% z bežných príjmov minulého roka,“ dodala hovorkyňa Považskej Bystrice. „Čo sa týka úveru, stále sme pod magickou hranicou 40 percent. Keď si vezmeme len blízky Púchov, tak tam je dlh na jedného obyvateľa 307 eur, my budeme mať 198 eur,“ skonštatoval primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

Môže vás zaujímať:

Otvorenie dozorných rád mestským poslancom: Sú opatrní, chcú si počkať na realitu

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM