Filip Chudý Rôzne

Poradovník na mestské byty v Považskej: Ako sa do neho dostať?

V Považskej Bystrici prebieha výstavba bytových domov, ktoré sa môžu za určitých okolností stať mestskými. Ako postupovať pri záujme o taký byt?

Ilustračný obrázok k článku Poradovník na mestské byty v Považskej: Ako sa do neho dostať?
Zdroj: TASR

Prideľovanie mestských nájomných bytov v Považskej Bystrici upravuje všeobecne záväzné nariadenie. Jeho účelom je stanovenie podmienok a postupu pri ich prideľovaní, užívaní a opakovanom nájme. „Žiadatelia musia splniť viacero podmienok, pričom ich žiadosť schvaľuje bytová komisia na základe určených kritérií. Uchádzači o mestský nájomný byt nesmú zabúdať na to, že žiadosť je potrebné každý rok obnovovať, inak bude z evidencie vyradená,“ informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Čítajte tiež: V Považskej sa stavajú byty za milióny eur: Budú mestské alebo súkromné?

Radnica môže prideliť nájomný byt vo svojom vlastníctve iba na základe písomnej žiadosti fyzickej osoby. „Tú spolu s čestným vyhlásením a súhlasom so spracovaním osobných údajov podáva žiadateľ na predpísanom tlačive na oddelení starostlivosti o občana na prízemí mestského úradu. Zodpovedný pracovník skontroluje jej úplnosť, ale aj potrebné doklady. Následne preverí opodstatnenosť žiadosti,“ povedala Kováčiková s tým, že ak budú splnené všetky náležitosti, bude žiadosť zaradená do evidencie žiadateľov o pridelenie nájomného bytu.

„V súčasnosti oddelenie starostlivosti o občana eviduje približne 80 žiadostí o pridelenie mestského nájomného bytu,“ prezradila Iveta Kováčiková.

Čo rozhoduje?

Žiadosti zaradené do evidencie žiadateľov posudzuje bytová komisia, ktorú tvorí päť členov, z toho traja sú poslancami mestského zastupiteľstva. „Z evidencie žiadateľov odporučí pridelenie bytu nájomcovi, ktorého výber skúma podľa viacerých kritérií,“ vyjadrila sa mestská hovorkyňa s tým, že komisia sa zaoberá napríklad naliehavosťou bytovej potreby, skúma súčasnú bytovú situáciu, rodinný stav, počet maloletých detí v rodine, majetkové pomery, výšku príjmu a ďalšie faktory, pričom komisia všetko posúdi na základe prijatého bodovacieho systému.

Žiadosti o pridelenie bytu sa evidujú po dobu päť rokov. Po uplynutí tejto lehoty sa z evidencie vyradia. „Žiadateľ je povinný každoročne k dátumu zaradenia do evidencie žiadateľov aktualizovať žiadosť o pridelenie nájomného bytu a predložiť doklad o príjmoch domácnosti za predchádzajúci kalendárny rok bez vyzvania,“ dodala Kováčiková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Mladí považskobystrickí stavbári boli úspešní: Medaily na medzinárodnej sú­ťaži

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM