Filip Chudý Samospráva

Podnet na poslanca v Považskej komisia zastavila: V hre je odškodnenie za 5000 eur! FOTO

V zastupiteľstve to vrelo. Považskobystrickí mestskí poslanci zastavili podnet na možný konflikt záujmov ich kolegu Jána Kunovského.

Ilustračný obrázok k článku Podnet na poslanca v Považskej komisia zastavila: V hre je odškodnenie za 5000 eur! FOTO
10
Galéria

V piatok 7. apríla sa konalo zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici, v ktorého programe bol len jeden bod. Išlo o Návrh na rozhodnutie vo veci možného porušenia Ústavného zákona číslo 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov poslancom Mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici. Išlo konkrétne o poslanca Jána Kunovského, pričom návrh na začatie konania predložil Považskobystričan Mikuláš Prokop.

Konanie zastavili

Tento bod sa prerokoval na druhý pokus, pretože v pôvodnom termíne bol jeho predkladateľ Juraj Smatana na zahraničnej pracovnej ceste a nikto iný ho nepredložil. Smatana bol poverený člen komisie na ochranu verejného záujmu, ktorá sa skladá z ôsmich mestských poslancov, aby daný bod predložil, keďže podnet bol podaný na predsedu tejto komisie Jána Kunovského. Na zasadnutí Smatana prečítal návrh komisie, ktorá odporučila mestskému zastupiteľstvu konanie voči Jánovi Kunovskému zastaviť.

„Za mnohých členov komisie môžem povedať, že sme neboli nadšení tým, že poslanec mestského zastupiteľstva má nejaký zmluvný vzťah podnikateľského charakteru s mestom. No úlohou komisie nie je hodnotiť politický, ani iný rozmer tohto vzťahu, ale to, či došlo alebo nedošlo k porušeniu zákona. A keďže komisia nenašla porušenie zákona ani po porade s právnikmi, preto sme predložili takýto návrh,“ povedal na piatkovom zasadnutí Juraj Smatana.

Chce nielen ospravedlnenie

Následne mestskí poslanci hlasovali a z 19 prítomných bolo 17 za to, aby sa konanie voči ich kolegovi zastavilo. Po hlasovaní odovzdal Ján Kunovský Mikulášovi Prokopovi priamo v rokovacej sále zastupiteľstva doklad, ktorým ho žiada o verejné ospravedlnenie, pričom ako nám prezradil Prokop, tiež požaduje aj nemajetkovú ujmu v sume 5000 eur. „No určite odo mňa ospravedlnenie nedostane, pretože sa nemám za čo ospravedlniť. Za svojimi tvrdeniami si stojím,“ vyslovil sa Prokop. Kunovský sa nám vyjadril, že ak v stanovenom čase ospravedlnenie nedostane, podnikne po porade s právnikmi ďalšie kroky.

„Veci, ktoré podával pán Prokop, sa nezakladali úplne na pravde, bolo tam veľa zavádzajúcich informácií. Celý podnet smeroval k tomu, že som sprostredkoval obchod, lenže žiadna zmluva o sprostredkovaní neexistuje,“ uviedol Kunovský s tým, že v podnete bolo napísané, že ako osoba sprostredkoval obchod pre súkromnú firmu, kde bol vtedy konateľom spolu s manželkou, lenže v tom čase prebiehal proces výmazu z Obchodného registra Slovenskej republiky (OR SR).

Podľa stránky OR SR prestal byť Kunovský spoločníkom predmetnej firmy v apríli 2016. Faktúry, ktoré boli priložené v návrhu na možný konflikt záujmov, sú z roku 2015.

Vidí konflikt záujmov

V návrhu Prokopa na konanie voči Kunovskému bolo uvedené, že daná spoločnosť získala v roku 2015 finančné prostriedky od Mesta Považská Bystrica, PX Centra (príspevková organizácia mesta) a MŠK (plná majetková účasť mesta) v celkovej sume 9239,50 eura.

Mikuláš Prokop podal podľa vlastných slov tento podnet preto, že si myslí, že Kunovský je v konflikte záujmov, aj keď daný ústavný zákon je dosť slabý, že sa musí ukázať konkrétne to sprostredkovanie. „Podľa mňa by však poslanec mestského zastupiteľstva nemal obchodovať s mestom a jeho organizáciami. Pikoška na celom prípade je to, že ako konateľ predmetnej spoločnosti spolu s manželkou nielenže dal ponuku do súťaže PX Centra, on je ešte aj predsedom komisie, ktorá ponuky hodnotí. To je podľa mňa jasný konflikt záujmov,“ vyjadril sa Prokop.

Vníma to ako zastrašenie

Ako ďalej uviedol, vôbec ho neprekvapilo, že komisia na ochranu verejného záujmu a tiež mestské zastupiteľstvo rozhodli v neprospech jeho návrhu, keďže podľa jeho slov je na Slovensku len jeden takýto prípad, keď sa potvrdil konflikt záujmov. „Ja absolútne nesúhlasím s tým, aby poslanci obchodovali s mestom. Nech podnikajú, ale s inými firmami,“ povedal Prokop.

Ten zároveň vníma fakt, že Ján Kunovský chce od neho verejné ospravedlnenie a tiež nemajetkovú ujmu v sume 5000 eur ako akési zastrašenie, aby v budúcnosti žiadne podnety už nedával, keďže v minulosti podal podnet aj na poslanca Pučeka. „A sú tu aj ďalší poslanci, ktorí podnikajú s mestom, resp. figurujú v spoločnostiach napojených na mesto, čo sa mi jednoznačne nepáči. Preto nevidím dôvod, aby som na to ďalej nepoukazoval. Stojím si za svojou snahou a bojujem o to, aby sa veci ako konflikty záujmov nestávali,“ dodal Prokop.

Mestské zastupiteľstvo v Považskej: Rokovanie o podnete na poslanca Kunovského
10
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Radnica v Považskej sa bude uchádzať o peknú sumu: Kam by mala smerovať?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM