Filip Chudý Rôzne

Plaváreň v Považskej otvára svoje brány: Pozrite na FOTO, ako po novom vyzerá

Krytá plaváreň v Považskej Bystrici po 120 dňoch čakania bude opäť slúžiť svojmu účelu. Ako sa zmenila po rekonštrukcii?

Ilustračný obrázok k článku Plaváreň v Považskej otvára svoje brány: Pozrite na FOTO, ako po novom vyzerá
25
Galéria

V piatok 27. októbra sa vykonala posledná kontrola pred opätovným spustením považskobystrickej krytej plavárne. Tá neslúži verejnosti od konca júna. Počas letných prázdnin sa na nej vykonávali tradičné revízne práce, ktoré odhalili jej havarijný stav zapríčinený priesakmi vody. Preto sa pristúpilo k rekonštrukcii plavárne, ktorá sa trochu neplánovane natiahla kvôli problémom v sprchách, no je už na konci a v sobotu 28. októbra o 14:00 si môžu ísť na ňu po 120 dňoch čakania Považskobystričania opäť zaplávať. V nedeľu sa otvorí pre verejnosť už o 10:00, pričom v oba dni bude otvorená do 19:00. Od budúceho týždňa bude fungovať podľa tradičných dopredu pripravovaných harmonogramov.

„Chceli sme síce skončiť s prácami o nejaký ten týždeň skôr, ako sme sľúbili, no má to aj druhú stránku veci. Videli sme totiž, že teraz sa to robilo naozaj kvalitne, použité boli najnovšie materiály a s výsledkom sme spokojní. S bazénovou časťou a šatňami by teda 20–30 rokov nemal byť problém. No zároveň si uvedomujeme, že narážame na ďalšie problémy, keďže v ideálnom stave nie je vzduchotechnika a strop, čo sa bude musieť robiť nanovo,“ povedal primátor mesta Karol Janas.

Ako ďalej uviedol, predbežne sa s týmito prácami ráta aj v rozpočte na rok 2018, ale v tomto smere bude mať rozhodujúce slovo mestské zastupiteľstvo. Nevyhnutnosť opravy strešných častí plavárne si uvedomuje aj riaditeľ Mestských športových klubov Ľubomír Kubovič, podľa ktorého to majú v pláne urobiť počas budúceho leta. „Celkové náklady použité na aktuálne dokončený ozdravovací proces plavárne predstavujú sumu zhruba 120 000 eur bez DPH. Pri bazénovej časti išlo o sumu cca 90 000 eur, na sprchy približne 30 000 eur. Vizuálne vyzerá plaváreň veľmi dobre, som presvedčený, že rovnako dobre sa ukáže aj kvalita prác,“ vyjadril sa Kubovič.

Najprv sa síce mala robiť len bazénová časť, ale počas rekonštrukcie sa prišlo aj na problémy v mužských aj ženských sprchách. Obe práce vykonala považskobystrická firma Aktiv Pro. „Celý problém v bazénovej časti, ktorý tu vznikol, sa nám podarilo odstrániť. No tiež sme po začatí rekonštrukcie odhalili problém v sprchách, ktorý vznikol nedostatočným nadimenzovaním kanalizačných rúr. To sa nám podarilo odstrániť a zvýšili sme odtokovú kapacitu o 300–400 percent. Síce nás mrzí, že to predĺžilo čakanie na otvorenie plavárne, ale radšej to urobiť hneď, ako potom po čase ju zas kvôli tomu zatvoriť,“ prezradil konateľ spoločnosti Aktiv Pro Martin Žilinčík.

V bazénovej časti plavárne sa okrem hydroizolácie položila aj nová dlažba, ktorá má bledo-béžový odtieň a zároveň spĺňa protišmykové vlastnosti. Nezmenila sa pritom iba farba dlažby okolo bazéna, ale po novom je aj väčšia. V sprchách sa urobili nanovo rozvody vodovodu a kanalizácie, dala sa nová sanita a dlažba. Podľa Žilinčíkových slov použili vo všetkých prípadoch najnovšie materiály, ktoré boli všetko konštruované do vysoko namáhaných prostredí, medzi aké plaváreň patrí.

Považskobystrická plaváreň po rekonštrukcii: Vynovená bazénová časť aj sprchy
25
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Prvé INFO: Poznáme termín vianočných trhov v Považskej Bystrici

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM