Filip Chudý Rôzne

Ovečky v centre mesta mali úspech: Považskobystrický salaš na FOTO

Priamo pred mestským úradom sa pásli živé ovce, no nielen tie vzbudili veľký záujem. Ako dopadlo obľúbené podujatie v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Ovečky v centre mesta mali úspech: Považskobystrický salaš na FOTO
24
Galéria
Zdroj: Barbora Chudá

Na centrálnej pešej zóne pri považskobystrickej radnici sa v sobotu 21. apríla uskutočnil už 9. ročník podujatia „Zo salaša do mesta,“ ktoré si počas svojej existencie získalo priazeň všetkých vekových kategórií. Organizátori minulý rok premiérovo posunuli deň konania z piatka na sobotu, aby sa tejto akcie mohli zúčastniť aj pracujúci a ľudia z iných miest. Táto zmena sa ujala a svoje opodstatnenie potvrdila aj tento rok.

„Účasť na podujatí bola veľmi dobrá, o čom svedčí aj to, že všetky navarené jedlá sa zjedli. Ľudia mali navyše záujem aj o sprievodný program. Pozitívom bolo tiež to, že nám vyšlo počasie. Išlo o jeden z najvydarenejších ročníkov. Napomohol tomu aj sobotný termín podujatia, keďže vtedy je to oveľa viac dostupné pre rodiny s deťmi,“ povedala organizátorka podujatia Daniela Janíčková.

Riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Považskej Bystrici potvrdila, že podujatia sa zúčastnilo všetkých osem pozvaných salašov z nášho regiónu. Ovčiari varili a ponúkali rôzne druhy jedál z ovčieho a jahniaceho mäsa. Ponúkali tiež čerstvé mliečne výrobky. „Na dračku išli bryndzové halušky a jahňacie na srbský spôsob. Varíme to síce každý rok, ale ľudia majú o to stále veľký záujem. Medzi výrobkami je vždy najväčší záujem o bryndzu, hlavne na začiatku sezóny. Potom nasleduje čerstvý syr a žinčica,“ uviedla Janíčková.

V sprievodnom programe bol hlavne medzi najmenšími najväčší záujem o živé ovečky a jahniatka, ktoré sa pásli priamo pred radnicou. Malé deti navyše zapojili aktívne do podujatia. „Pripravili sme pre deti súťaž v kreslení ovečiek, prípadne nejakej prírody. Zúčastnilo sa jej približne 60 detí. Dospelí zas mali súťaž v pití žinčice, o ktorú prejavilo záujem sedem súťažiacich,“ konštatovala organizátorka podujatia. Pred rokom napočítali vyše 40 kresieb a súťaže v pití žinčice sa zúčastnilo šesť ľudí.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Zo salaša do mesta 2018: V centre Považskej Bystrice bolo veselo
24
Galéria
Zdroj: Barbora Chudá
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM