Filip Chudý Rôzne

O novorodencov v Považskej bude lepšie postarané: Pribudli nové prístroje! FOTO

V považskobystrickej nemocnici pribudli nové prístroje na novorodeneckom oddelení. Ako pomôžu?

Ilustračný obrázok k článku O novorodencov v Považskej bude lepšie postarané: Pribudli nové prístroje! FOTO
6
Galéria

Novorodenecké oddelenie Nemocnice s poliklinikou (NsP) Považská Bystrica disponuje od tohto týždňa ôsmimi novými monitormi dychu, ktoré sú účinnou pomôckou pri prevencii syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Darovala ich mimovládna nezisková organizácia Nadácia Križovatka, ktorá vznikla v roku 2008 s cieľom pomáhať deťom ohrozeným SIDS. Nadácia sa snaží vybaviť monitormi BabySense všetky pôrodnícke oddelenia v nemocniciach a jednotky intenzívnej starostlivosti na celom území Slovenskej republiky.

Nadácia Križovatka spolupracuje s považskobys­trickým novorodeneckým oddelením už od roku 2015, kedy prvýkrát darovala dva monitory dychu. „Novorodenecké oddelenie a jeho kolektív je nezištne nápomocný pri realizovaní projektu zapožičania monitorov dychu aj na domáce použitie. Tento projekt nemocnica podporuje úspešne už niekoľko rokov, za čo jej patrí veľká vďaka. Do dnešného dňa zapožičali 120 monitorov dychu,“ povedala riaditeľka nadácie Táňa Tomasch s tým, že oddeleniu odovzdali osem monitorov dychu BabySense II v celkovej hodnote 640 eur.

„Prístroje sa používajú na monitorovanie dychu dieťaťa. Ak by to prestalo dýchať, čiže sa hýbať, tento prístroj na to upozorní. U nás na oddelení ich používame pri deťoch, ktoré majú popôrodnú poruchu adaptácie, nízku hmotnosť, sú predčasne narodené, choré, liečiace sa fototerapiou na silnú žltačku. Všetky ich umiestňujeme na tieto monitory dychu, aby boli monitorované kontinuálne,“ prezradila Monika Mokrášová, primárka novorodeneckého oddelenia našej nemocnice.

Ako ďalej uviedla, všetky tieto prístroje, ktoré na oddelení majú, sa používajú permanentne. „Úplne ideálne by bolo, ak by každé bábätko mohlo byť monitorované, preto nás teší, že máme časom prisľúbené ďalšie monitory dychu,“ konštatovala Mokrášová. Rodičia, ktorí majú o ne záujem, si ich môžu zapožičať na minimálne polroka aj do domáceho používania.

Samotná podložka prístroja, ktorého obsluha je podľa primárky úplne jednoduchá, sa dáva až pod matrac. Prístroj je citlivý a sníma pohyb dieťaťa. Predčasne narodené deti majú podľa slov Mokrášovej pauzy v dýchaní, pričom tento prístroj ich dokáže zachytiť. „Tento prístroj nemôže predísť nepravidelnému dychu či zástave, ale účinne a spoľahlivo kontroluje dýchanie dieťaťa a varuje rodiča v prípade jeho ohrozenia,“ dodala Tomasch.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Novorodenecké oddelenie v Považskej s novým vybavením: Pribudli monitory dychu
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM