Filip Chudý Rôzne

Nový skanzen v Považskobystrickom okrese: Čarovné FOTO s nádychom nostalgie

V našom okrese môžete navštíviť nové múzeum v prírode, ktoré ukazuje tradičné bývanie v známej doline. Čo môžete vidieť?

Ilustračný obrázok k článku Nový skanzen v Považskobystrickom okrese: Čarovné FOTO s nádychom nostalgie
6
Galéria
Zdroj: Radovan Stoklasa

V nedeľu 16. júla počas 25. ročníka Marikovských folklórnych slávností sprístupnilo Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), stálu expozíciu tradičného bývania v Marikovej. „Múzeum zareagovalo na dopyt turistov po ukážke tradičného bývania marikovských predkov. Do miestneho skanzenu, ktorý už bol pri miestnom amfiteátri vybudovaný, vyinštalovalo múzeum rôzne zbierkové predmety, viažuce sa k spomínanej doline,“ povedala riaditeľka múzea Petronela Rágulová.

Ide o vysunutú expozíciu múzea v drevenici, ktorá sa nachádza v areáli amfiteátra v Hornej Marikovej. Skanzen pozostáva z troch hlavných častí – izby, pitvora a komory. „V izbe zaujme piecka s dobovým riadom a príslušenstvom, stará posteľ s perinami, či prevesený marikovský kroj. Ponad posteľ je zavesený kolíska. Stôl predstavoval v mysliach predkov rešpektované miesto, udržiavané vždy v čistote a poriadku. Diagonálne oproti piecke je tzv. svätý kút, pozostávajúci z viacerých svätých obrazov,“ opísala Rágulová s tým, že v pitvore sú vystavené predmety potrebné k rôznym činnostiam – k múteniu mlieka, mletiu obilia, šitiu krpcov, či praniu pomocou piestov a rumpľa. V komore sú zas dve zásobnice, tzv. štrichy na obilie a truhlica na šatstvo.

„Všetky predmety sme sa snažili dať z Marikovskej doliny. Niečo je z Hornej Marikovej, niečo z Dolnej Marikovej, niečo z Udiče. Vždy, keď sme získali nejaké predmety, snažili sme sa zistiť ich pôvod a tie s marikovským išli sem,“ uviedla riaditeľka múzea s tým, že oni zariadili interiér a obec urobila stavebné úpravy a vybudovala imitáciu piecky.

Marikovská dolina patrí svojou rozlohou medzi najrozsiahlejšie doliny na Slovensku, teraz si môžete pozrieť, ako sa v nej kedysi bývalo. „Snažili sme sa to urobiť tak, aby to vyzeralo ako do prvej polovice 20. storočia, lebo po vojne sa začali robiť murované šporáky. Ideálny by síce bol začiatok 20. storočia, ale ťažko sa už je dostať k veciam z toho obdobia,“ prezradila Rágulová. No podľa jej slov neskôr plánujú doplniť skanzen o dobové fotografie, aby ilustrovali, ako to vyzeralo ešte dávnejšie predtým.

Projekt „Expozícia tradičného bývania v Marikovej“ realizovalo Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v úzkej spolupráci s Obcou Horná Mariková. Na projekt finančne prispel z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a TSK. Expozícia bude pre návštevníkov otvorená po telefonickom dohovore – kontakt na obecný úrad: 042/4352182, p. Packová.

Skanzen v Hornej Marikovej: Ako sa kedysi bývalo v Marikovskej doline?
6
Galéria
Zdroj: Radovan Stoklasa

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Divadlo priamo v centre Považskej Bystrice: Čo všetko ponúkne?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM