Filip Chudý Samospráva Rôzne

Nový krajský poslanec František Matušík: Na obce sa zabúdalo, chcem to zmeniť!

Jediným novým krajským poslancom za Považskobystrický okres sa stal František Matušík ml. Ten má prezradil odpovede na viaceré témy.

Ilustračný obrázok k článku Nový krajský poslanec František Matušík: Na obce sa zabúdalo, chcem to zmeniť!
Zdroj: TASR

Novembrové župné voľby rozhodli o tom, že okres Považská Bystrica bude v Zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja zastupovať iba jedna nová tvár. Je ňou starosta Domaniže František Matušík ml., ktorý bol skokanom týchto volieb. Veď na prvého primátora Považskej Bystrice Karola Janasa stratil len 170 hlasov, pričom sám ich získal 5 147. Vo veľkom bodoval nielen o obciach, v ktorých oslovil voličov najviac, ale aj v samotnej Považskej Bystrici, kde pred ním okrem primátora skončil už iba riaditeľ nemocnice Igor Steiner. My sme sa ho opýtali nielen na výsledky volieb, ale aj jeho plány.

Dostali ste druhý najväčší počet hlasov v našom okrese, takmer každý desiaty hlas patril vám. Očakávali ste takýto výsledok?
Určite nie. Už keď som išiel kandidovať, držal som sa pri zemi. Napriek tomu, že sa dlhodobo venujem mnohým aktivitám, podpore športu a ďalších oblastí a v Domaniži som starostom, kde sa snažím neustále našu obec posúvať vpred, nikdy nemôžete vedieť, ako to všetko vnímajú ľudia.
Som naozaj rád, že výsledok ukázal, že to, čo robím a chcem robiť má význam. Vidia to teda nielen obyvatelia Domaniže, kde som získal viac hlasov, ako keď som kandidoval na starostu, ale aj obyvatelia okresu. Prejavili mi obrovskú dôveru, za čo im ešte raz ďakujem.

Vyhrali ste v každej jednej obci v okolí Domaniže, ktorej ste starostom. Dokonca aj v Prečíne, pričom jej starosta Anton Lagíň tiež kandidoval. Veľa hlasov ste získali aj v Považskej Bystrici. Prevláda preto u vás radosť z takého výsledku, alebo aj trochu záväzok, že nemôžete týchto ľudí sklamať, zvlášť, keď ich budete vlastne denne doma stretávať?
Určite je výsledok volieb pre mňa obrovským záväzkom. Svoju dôveru mi prejavilo viac ako 5 000 ľudí, čo skutočne nie je málo. Nechcel by som ich sklamať a preto sa budem naozaj snažiť urobiť ako krajský poslanec maximum, aby si o päť rokov mohli povedať, že to, že ma zakrúžkovali, bola skutočne dobrá voľba.
Preto som si aj na sociálnej sieti zriadil nové konto ako krajský poslanec, kde chcem podrobne ľudí informovať o dianí v župe, pripravovaných projektoch a investíciách, aby mali prehľad, čo sa robí. Mnoho obyvateľov nevie, aké ma kraj kompetencie, preto aj samotné voľby častokrát považujú za nedôležité, no opak je pravdou. Preto verím, že aj takýmto spôsobom im fungovanie kraja priblížim viac.

Do volieb ste vstúpili ako nezávislý kandidát, ale pred nimi ste prosili o podporu aj členov strany SMER-SD s tým, že ste sympatizant strany od roku 2004 a štyri roky jej člen. Budete sa preto v krajskom zastupiteľstve prezentovať naozaj ako politicky nezávislý poslanec?
Keď som pred tromi rokmi kandidoval na starostu Domaniže, bolo to s podporou strany SMER-SD, SNS a KDH. Taktiež som bol aj na kandidátke koalície Smeru pred týmito voľbami, no pár dní pred odovzdaním kandidátok sa situácia zmenila. Boli uzavreté nové dohody a ja som skončil mimo nej. Preto som sa rozhodol kandidovať ako nezávislý poslanec. Nemyslím si, že je zlé, keď som o podporu poprosil aj ľudí z okresnej organizácie Smeru, ktorí poznajú moju prácu.

Stali ste sa jediným nováčikom v Zastupiteľstve TSK za okres Považská Bystrica. Považujete to za výhodu alebo nevýhodu?

Podľa mňa krajské zastupiteľstvo potrebuje omladiť, každý nový človek prináša so sebou niečo inovatívne, a tým pádom je možnosť sa rozvíjať a posúvať ďalej. Napriek tomu, že som nováčikom, mám veľa skúseností na úrovní komunálnej politiky. Zároveň som starosta jednej z obcí nášho okresu a dlhodobo som pociťoval, že práve na obce sa zabúdalo, preto verím, že práve ja budem tým spojovacím článkom medzi starostami a župou.

V predchádzajúcom období bol krajským poslancom váš otec. Pýtali ste si od neho nejaké rady?
Samozrejme, s otcom úzko komunikujem o fungovaní kraja aj krajského zastupiteľstva.

Nechal prípadne váš otec niečo nedokončené, v čom budete rád pokračovať, alebo vy vstupujete do krajskej politiky iba s vlastnými predstavami a nápadmi?
Je niekoľko nedokončených projektov z minulosti, ako napríklad rekonštrukcia Orlovského mosta či nemocničnej kuchyne, no to nie je maslo môjho otca. V oboch prípadoch sa čaká na dokončenie verejného obstarávania, ktoré má v rukách samotný Úrad TSK.

Aká bude spolupráca krajských poslancov za Považskobystrický okres, už ste sa na nejakej forme dohodli?
Už keď som kandidoval, tak som avizoval, že ak by som sa stal poslancom, budem presadzovať medzi mojimi kolegami poslancami myšlienku, aby sme nehľadeli sami na seba, ale na záujmy všetkých obyvateľov Považskobystrického okresu. Keď budeme jeden celok, budeme mať väčšiu šancu uspieť. Netreba sa predsa deliť na tábory, hľadieť na to, kto je za akú politickú stranu, koalíciu či kto je nezávislý. Jediným našim cieľom musí byť, aby Považskobystrický okres napredoval, preto je potrebné držať vždy spolu. A v tomto smere chcem aj pokračovať. Mne je jedno, kto je zelený, modrý, červený. My sme sa stali zástupcami obyvateľov nášho okresu, máme tu byť pre nich a snažiť sa urobiť čo najviac, aby boli spokojní.

Aký si dávate hlavný osobný cieľ počas funkčného obdobia?
Ako som spomínal budem viac dbať na to, aby sa nezabúdalo na obce, lebo tie boli častokrát odsúvané do úzadia. Stal som sa členom dopravnej komisie, takže určite budem presadzovať potrené opravy krajských komunikácií a zároveň som aj členom regionálnej komisie, takže aj v tejto oblasti sa budem snažiť urobiť maximum. Samozrejme, mojimi prioritami bude určite nemocnica a stredné školstvo.

Ste starostom obce, poznáte teda zrejme lepšie problémy, ktoré obce trápia, resp. zrejme spolu ako starostovia komunikujete. Máte už aj nejaké požiadavky od obcí Považskobystrického okresu, že čo by potrebovali na úrovni kraja vyriešiť?
Pokiaľ ide o obce už som spomínal, že sa na ne často zabúdalo. Preto som sa rozhodol s kolegami starostami založiť Združenie starostov obcí Považskobystrického okresu pod TSK. Jeho hlavným cieľom bude, aby sa k starostom dostali informácie z prvej ruky. Tie sa budú týkať pripravovaných projektov, možných dotácií a podobne.
Častokrát sme sa stretávali s tým, že župa vybrala cesty na rekonštrukciu bez toho, aby to odkomunikovala so starostom a práve takýmto situáciám chceme predchádzať. V združení budem práve ja tým styčným článkom. Budem sa snažiť našich starostov čo najlepšie informovať, aby nám nič, čo by naše obce mohlo posunúť vpred, neuniklo.

Známe je už to, že veľká investícia TSK sa bude týkať opravy cesty II/517 v našom kraji, ktorá spája aj vašu Domanižu s Považskou Bystricou. Iste ju máte dostatočne najazdenú. Plánujete sa preto nejako osobne angažovať v tom, aby prípadne celá oprava dopadla naozaj dobre a bola urobená poctivo?
Samozrejme, že budem na túto investíciu podrobne dohliadať. Ako som už spomínal, som členom dopravnej komisie, táto problematika mi je blízka. Určite si rekonštrukcia tejto komunikácie vyžiada úzku spoluprácu kraja, nás poslancov a samozrejme dotknutých obcí. Som pripravený riešiť všetky vzniknuté situácie.

S čím na konci tohto svojho funkčného obdobia budete spokojný a čo naopak by ste považovali za zlyhanie, ak by sa nepodarilo?
Budem spokojný, ak sa bude neustále investovať do nemocnice, pribudnú nové prístroje, obnoví sa samotná budova, kompletne sa vymenia okná, aby neboli také tepelné straty ako v súčasnosti sú a konečne sa urobí avizovaná rekonštrukcia kuchyne.
Samozrejme, tak ako môj otec budem vždy bojovať za udržanie celej siete stredných škôl v našom meste. Taktiež budú dôležité investície do infraštruktúry, ktoré si budú vyžadovať úzku komunikáciu dotknutých obcí, kraja a nás poslancov.
Mojou víziou je priblížiť fungovanie kraja viac ľuďom v našom okrese. Vstúpil som do tejto funkcie s veľkým odhodlaním a ambíciami a budem sa snažiť robiť tak, aby k žiadnym zlyhaniam nedošlo.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považskobystrický rozpočet je schválený: S akou sumou bude mesto operovať? FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM