Filip Chudý Šport Iné športy

Nová turistická sezóna klope na dvere: Manínska úžina sa čoskoro odomkne

Letná verzia turistickej sezóny v našom okolí sa otvorí v Manínskej úžine. Čo bude jej vrcholom?

Ilustračný obrázok k článku Nová turistická sezóna klope na dvere: Manínska úžina sa čoskoro odomkne
Zdroj: TASR

Klub slovenských turistov (KST) Manín Považská Teplá pripravil na nedeľu 25. marca tradičné podujatie „Odomykanie Manínskej úžiny – hviezdicové stretnutie na symbolickom cintoríne“. Ide o symbolický začiatok letnej turistickej sezóny v našom okolí. Účastníci si môžu vybrať dve verzie účasti na tejto akcii. Prvou je individuálna turistika okolím Manínskej úžiny, Kostoleckej tiesňavy, Veľkého Manína a ďalších okolitých miest hodných navštívenia.

Druhú verziu účasti predstavuje turistika so sprievodcom pre väčšie či menšie skupiny, toho zabezpečujú organizátori po telefonickom dohovore (0908 404 591, 0911 236 238). Záujemcov prevedú okolím Manínskej úžiny s tým, že si môžu vybrať, čo by chceli vidieť. Na výber sú trasy na Drieňovku, Veľký Manín či Kostoleckú tiesňavu. Odchod spred Kultúrneho domu Považská Teplá je najneskôr o 7:30, aby sa stihlo slávnostné otvorenie na symbolickom cintoríne o 13:00. Uzávierka cieľa je o 14:30 v priestoroch KST pri Manínskej úžine, kde bude možnosť si zakúpiť odznak a účastnícky list.

„Je to tradičná akcia, pri ktorej ponúkame možnosť vyskúšať si rôzne pešie trasy s tým, že účastníci sa spoločne stretnú o 13:00 na slávnostnom otvorení Manínskej úžiny. Tým sa otvorí letná turistická sezóna a uzavrie zimná,“ povedal Pavol Uriča z KST Manín Považská Teplá.

Ako ďalej uviedol, v tomto období vyberajú hlavne nenáročné túry, keďže v marci býva vrtkavé počasie. „Je to stretnutie milovníkov prírody, ktorí sa môžu medzi sebou porozprávať. Pozývame všetkých, aby sa prišli pokochať národnou prírodou rezerváciou v okolí Považskej Bystrice,“ doplnil Uriča s tým, že nejde o nič náročné.

Organizátori tiež zbierajú odpadky a čistia turistické chodníky, pričom každý účastník, ak by nejaký odpad zbadal, sa môže počas podujatia pridať. „Počet účastníkov je vždy priamo úmerný počasiu, ktoré my neovplyvníme. Ale nech aj krompáče padajú, vždy sa priemerne nájde sto až dvesto ľudí, ktorí s nami prídu symbolicky letnú sezónu otvoriť,“ dodal člen KST Manín Považská Teplá. Vrcholom tejto sezóny bude Jilemnického jarná 25-ka (22. apríla), na ktorú sú už prípravy v plnom prúde.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM