Filip Chudý Samospráva

Netradičná situácia na zastupiteľstve v Považskej: Koniec po pár minútach!

Považskobystrickí mestskí poslanci sa dlho v laviciach nezohriali, neprišiel totiž predkladateľ najsledovanejšieho návrhu. Aký bol dôvod?

Ilustračný obrázok k článku Netradičná situácia na zastupiteľstve v Považskej: Koniec po pár minútach!
3
Galéria

V utorok sa konalo zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici, ktoré malo netradičný priebeh a hlavne vďaka nemu trvalo približne len desať minút. Ako jediný z poslancov naň totiž nedorazil Juraj Smatana. Lenže práve on mal byť ako poverený člen komisie na ochranu verejného záujmu predkladateľom najsledovanejšieho bodu programu, ktorým bol Návrh na rozhodnutie vo veci možného porušenia Ústavného zákona číslo 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov poslancom Mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici.

Na základe toho, že nikto iný tento bod v programe nepredložil, celý sa presúva na ďalšie zasadnutie, ktoré by malo byť podľa slov primátora Karola Janasa z utorkového zasadnutia v najbližších dňoch. Že ide o netradičnú situáciu, nám potvrdili aj viacerí oslovení poslanci, keďže nikto z nich si nevedel spomenúť, že by takáto situácia v minulosti nastala. Ani primátor si nevedel spomenúť, že by sa niečo také stalo, no počas jeho éry na považskobystrickej radnici od roku 2006 má ísť o prvý prípad, ale nevidí v tom problém, aby sa zastupiteľstvo zišlo opäť. Ako nám potvrdila považskobystrická hovorkyňa Iveta Kováčiková, poslanec Juraj Smatana sa včas a riadne ospravedlnil.

„Je to jednoduchý príbeh, žiadna kauza. Materiál predkladám, pretože predseda komisie na ochranu verejného záujmu ho predložiť nemôže – týka sa totiž podnetu proti nemu. Ako jeden z členov tejto komisie som súhlasil, že budem formálnym predkladateľom. Vtedy som ešte nevedel termín zastupiteľstva. Pozvánku som dostal až pred odletom na dlhodobo plánovanú pracovnú cestu v zahraničí. Preto som nemal inú možnosť, než sa zo zastupiteľstva ospravedlniť. Nezvládam umenie výskytu na dvoch miestach súčasne,“ uviedol Juraj Smatana.

Ako nám ďalej prezradil, jeho zahraničná pracovná cesta sa týka seminára v Gruzínsku a konferencie v Poľsku. Ďalej ubezpečil, že tento bod týkajúci sa možného konfliktu záujmov jedného z poslancov bude prerokovaný. „Materiál musí byť prerokovaný zo zákona, neexituje možnosť nepredložiť ho. Určite to prebehne na najbližšom zastupiteľstve,“ vyjadril sa Smatana.

„V skutočnosti stačilo, aby hociktorý z členov komisie prevzal formálne predloženie a materiál sa mohol prerokovať. Nie som jeho autorom,“ dodal Juraj Smatana.

Mestské zastupiteľstvo v Považskej Bystrici: Tentoraz trvalo len pár minút
3
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

V Považskej Bystrici plánujú preferovať MHD: Navrhnuté sú tieto opatrenia! FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM