Filip Chudý Rôzne

Neseď iba v Považskej: TOP 5 turistických trás v našom okolí

Turistika je v našom okolí populárna, navyše je čo ísť do prírody obdivovať. Aké túry v okolí Považskej by ste si aj vy mohli vyskúšať?

Ilustračný obrázok k článku Neseď iba v Považskej: TOP 5 turistických trás v našom okolí
Zdroj: TASR

Považský hrad

Kto si chce vyjsť trochu do prírody a zároveň aj vidieť nejakú historickú pamiatku, ten by mal ísť navštíviť Považský hrad, resp. jeho zrúcaninu. Tá je na strmom vrchu na pravom brehu Váhu neoddeliteľnou siluetou Považia, ktorú vidieť aj z Považskej Bystrice. Prístup na hrad je možný cez Považské Podhradie, čo je obec, ktorá bola pôvodne sídlom hradných sluhov. Prístupová cesta, vedúca na hrad zo severovýchodu, je v teréne dodnes viditeľná. Čiastočne sa zachovali múry paláca, veží a opevnenia. Ak ste Považský hrad ešte nevideli, je možno ideálny čas na prechádzku. Je to vhodné pre rodiny s deťmi, keďže to nie je časovo a fyzicky náročné. Výstup z Považského Podhradia na samotný hrad trvá asi 20 minút.

Výstup na Veľký Manín

Každý Považskobystričan by mal zrejme aspoň raz vyjsť na najvyšší vrch, ktorý sa týči nad mestom. Veľký Manín je s 891 metrami nad morom najvyšším vrcholom Súľovských vrchov. A keď už pôjdete na Veľký Manín, nezabudnite sa zastaviť aj v Manínskej tiesňave. Túto tútu môžete začať na Kalvárii, odkiaľ idete k Maníncu a odtiaľ už na Veľký Manín trafíte. Je to síce pre zdatnejších turistov, keďže sa prekonáva prevýšenie cca 600 metrov a ste približne päť hodín na nohách, ale stojí to za to, okolie budete mať ako na dlani.

Súľov

Začať môžete v Manínskej tiesňave, resp. začnete už v Považskej Bystrici a prídete do Manínskej tiesňavy. Odtiaľ nasleduje prechádzka do Kostoleckej tiesňavy, ďalej pešo do Vrchteplej, kde si môžete pozrieť pamätník SNP, no a odtiaľ idete cez les do Súľova. Tam sa dá napojiť na základný náučný chodník Súľovských vrchov, ktorý sa dá prejsť za približne dve hodiny, alebo turisticky zdatnejší môžu odbočiť na hrad v Súľove a odtiaľ si vychutnať tamojšie krásy.

Výstup na Strážov

Túto cestu pozná každý skúsený turista, pretože patrí v našom okolí medzi tie najobľúbenejšie. Začnete od reštaurácie Poľovník smerom k záhradkárskej osade nad sídliskom Hliny. Pokračujete po zelenej turistickej značke, pričom táto trasa vedie na Strážov a končí sa Podskalí. Je to jedna z tých ťažkých turistických trás, ale približne osem kilometrov a 2,5 hodiny v teréne nie je nič strašné. Výstup na 1213 metrov nad morom vysoký Strážov navyše stojí za to. A kto nebude mať dosť, môže pokračovať v ceste ďalej, napríklad aj do Čičmian.

Javorníky

Ideálne je zrejme začať v Papradne, hoci kto chce, môže ísť už aj tam pešo. Smerujete na Podjavorník a odtiaľ peši po červenej značke, čo je nenáročná trasa, pričom idete po horskej asfaltovej ceste do Marikovej. Alebo si rovno môžete skočiť do Českej republiky, ktorá je odtiaľ vzdialená len kúsok. Vrchy na Javorníkoch sú vysoké prakticky rovnako, všetky majú čosi viac ako 1000 metrov nad morom. Ak teda chcete, dá sa turistika cez ne viackrát upraviť podľa vašej chuti.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Tour de Považská Bystrica: TOP 5 cyklotrás v našom okolí

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM