Filip Chudý Rôzne

Nemocnica v Považskej má nedostatok krvi: Koľko darcov priláka 30. výročie?

Na špecializovanom oddelení v našej nemocnici si pripomínajú 30 rokov od prvého odberu krvi. No aktuálne majú jej chronický nedostatok. Príďte pomôcť!

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica v Považskej má nedostatok krvi: Koľko darcov priláka 30. výročie?
Zdroj: TASR

Piatok 13. január bude pre Hematologicko-transfúzne oddelenie Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici výnimočným. V tento deň uplynie presne 30 rokov, odkedy odobrali prvému darcovi nenahraditeľnú ľudskú tekutinu na výrobu transfúzií a ostatných krvných liekov. No v týchto dňoch tiež toto oddelenie zasiahla nepríjemná udalosť spojená so štvrtkovým pohrebom, preto špeciálne pripomenutie si 30. výročia príde až v priebehu roka.

Lenže ako nám potvrdila vedúca laborantka tohto oddelenia Emília Švíčková, stále majú chronický nedostatok krvi všetkých skupín. Z toho dôvodu volajú všetkým darcom krvi, aby prišli darovať svoju najvzácnejšiu tekutinu, no dúfajú, že prídu aj ďalší ľudia. „Oceníme, keď príde čo najviac ľudí. Naozaj je situácia vážna,“ uviedla Švíčková s tým, že sú radi, keď zo 100 telefonicky oslovených darcov prídu traja, štyria. V piatok chodieva darovať krv okolo 40 ľudí, no spomínané 30. výročie by ich mohlo prilákať ešte viac.

Podľa slov Emílie Švíčkovej im najväčší problém robí to, že do nášho regiónu chodia maloodberné jednotky zo Žiliny a Trenčína, ktoré prídu do škôl, firiem, obchodov a pod., no a darcovia im tam odovzdajú svoju krv.

„Lenže realita je taká, že tá krv sa odvezie a v našom regióne potom chýba. Chápem darcov, je pekné, že darujú krv, no apelujem na nich, aby ju prišli darovať sem k nám na oddelenie, lebo potom vzniká situácia, že krvi je nedostatok pre ľudí v našom regióne,“ povedala Švíčková.

Tá zároveň dúfa, že už v piatok k nim príde darovať krv čo najviac ľudí, ale nevedela presne odhadnúť, koľko z nich by mohlo prilákať pekné okrúhle výročie. „Vždy máme adrenalín v tom, že nevieme, koľko ľudí príde a akých krvných skupín, pričom tiež nevieme, koľko budeme mať ťažkých pacientov a s akými krvnými skupinami,“ doplnila Švíčková. Darovať krv môžete na Hematologicko-transfúznom oddelením našej nemocnice každý utorok a piatok od 6:30 do 9:00. Bližšie informácie vám budú poskytnuté na telefónnych číslach 042 430 42 17 alebo 0901 918 717.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Životné príbehy jednej generácie: Kino Mier praskalo vo švíkoch! VIDEO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM