Krimi

Nehodovosť v Považskej Bystrici na jar stúpa: Polícia upozorňuje, ako jej predísť

Vzhľadom k aktuálnemu počasiu a otepleniu v posledných dňoch polícia upozorňuje motocyklistov a cyklistov na niekoľko vecí. Tie by sa mali dodržiavať aj v Považskej Bystrici, keďže podľa štatistík aj v našom meste stúpa počet nehôd v tomto období.

Ilustračný obrázok k článku Nehodovosť v Považskej Bystrici na jar stúpa: Polícia upozorňuje, ako jej predísť
Zdroj: TASR

Motocyklisti a cyklisti sú špeciálnou a hlavne v letnom období početnou kategóriou účastníkov cestnej premávky. Sú v premávke ľahko prehliadnuteľní a žiaľ vzhľadom na konštrukciu motocykla či bicykla aj veľmi zraniteľní. V prvom rade motocyklisti a cyklisti samotní musia prispieť k svojej bezpečnosti na cestách:

Minimálny počet

Výnimkou nie je ani naše mesto, čo dokazujú aj štatistiky dopravnej nehodovosti, ktoré uverejňuje ministerstvo vnútra. V zimných mesiacoch je počet dopravných nehôd u motocyklistov a cyklistov v našom meste z dlhodobého hľadiska minimálny. Zo zatiaľ zverejnených štatistík za január a február vyplýva, že v tomto roku sa v Považskej Bystrici odohrala len jedna dopravná nehoda s účasťou motocyklistu alebo cyklistu. Konkrétne sa týkala cyklistu v januári a skončila ľahkým zranením.

Zoznam odporúčaní

No keď si pozrieme štatistiky dopravnej nehodovosti v našom meste za jarné mesiace, zistíme, že v minulých rokoch bolo počas nich viac nehôd motocyklistov a cyklistov oproti zimným mesiacom. Je tu teda predpoklad, že niečo také sa môže zopakovať. No možno tomu zabrániť, ak budú práve považskobystrickí motocyklisti a cyklisti kvôli vlastnej bezpečnosti dodržiavať zoznam odporúčaní, ktorý pre nich pripravilo KR PZ v Trenčíne.

Zoznam odporúčaní pre motocyklistov a cyklistov, ktorými by sa mali riadiť:

  • nepreceňujte svoje schopnosti, hlavne čo sa týka rýchlosti jazdy,
  • počítajte s chybami ostatných účastníkov cestnej premávky,
  • aj keď ste na hlavnej ceste, je potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť pri prejazde križovatkami,
  • nejazdite na motocykli a rovnako i bicykli pod vplyvom alkoholu, alebo iných návykových látok,
  • predchádzajte len v úsekoch, kde je to dovolené a najmä bezpečné,
  • počas jazdy používajte reflexné prvky a bezpečnostnú výstroj, na hlave majte riadne upevnenú ochrannú prilbu, pričom doporučujeme cyklistom aj nad rámec zákona v záujme ochrany vlastného zdravia používať ochrannú prilbu aj počas jazdy v obci.

Pre všetkých účastníkov cestnej premávky však aj naďalej, nielen na jar a v lete, platí, že najdôležitejšia je práve vzájomná ohľaduplnosť a tolerantnosť

Môže vás zaujímať:

Dobrá správa z Považskej Bystrice: Trestných činov ubudlo!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM