Filip Chudý Rôzne

Natália (13) pomáha aj 99-ročnej susede: Je nominovaná na Detský čin roka

Aj v našom okrese nájdete deti, ochotné nezištne pomáhať. Dôkazom je Natália z Plevníka, ktorá je nominovaná na Detský čin roka.

Ilustračný obrázok k článku Natália (13) pomáha aj 99-ročnej susede: Je nominovaná na Detský čin roka
Zdroj: Dnes24.sk

Nielen dospelí, ale aj deti vedia pomáhať ľuďom. Dôkazom toho je aj 13-ročná Natália Haladejová, ktorá je žiačkou 8. A na ZŠ Dominika Tatarku v Plevníku-Drienovom. Tá je nominovaná na Detský čin roka 2016, ktorého partnerom je aj tento rok organizácia ĽUDIA ĽUĎOM, pričom nad podujatím prevzal záštitu prezident Andrej Kiska.

Nominovaná je v kategórii Pomoc ľuďom. Natália Haladejová totiž pomáha svojej čerstvo 99-ročnej susede, a to nielen v domácnosti, ale aj na dvore. Popritom stíha pomáhať aj svojim rodičom, či už v domácnosti, alebo sa tiež stará o svojich štyroch mladších bratov, ktorých vodí okrem iného aj do školy, resp. škôlky. „Baví ma pomáhať. Rada pani susede poupratujem, pozametám, pohrabem, pokosím trávu. Aj doma rada pomáham, občas sú síce bratia trochu živí, ale dajú sa zvládnuť,“ povedala Natália Haladejová, ktorá spoločne s bratmi hrá futbal za miestny klub.

Vždy rada pomôže

Tá podľa vlastných slov nečakala, že bude nominovaná na Detský čin roka, ale je za to rada. „No určite to nerobím preto, aby som sa zviditeľnila. Keď sa dá, pomôžem vždy,“ konštatovala Natália Haladejová. List, v ktorom boli opísané jej činy, poslala pedagogička na škole Júlia Sláviková.

„Samotná Natálka nechcela, aby som napísala ten list, keďže brala pomáhanie ako niečo úplne normálne, na čo netreba poukazovať. No nakoniec jej spolužiaci, ktorí Natáliu spomedzi seba vybrali, ju nakoniec dotlačili, že na to treba poukázať,“ vyjadrila sa Júlia Sláviková.

Pomáhajú viaceré deti

Tá tiež prezradila, že Natália nie je ani jediná na škole, ktorá pomáha, keďže podľa nej celkovo deti v Plevníku-Drienovom pomáhajú. „Možno niekde by sa to zdalo, že je to niečo na viac, ale tu sa to berie úplne normálne. Deti berú pomáhanie ako samozrejmosť a súčasť života,“ vyslovila sa Sláviková.

Podľa jej slov berú na škole ako poctu, že Natália Haladejová bola vôbec nominovaná, keďže detských činov bolo veľmi veľa a tiež zložila kompliment rodičom Natálie. „Môžeme byť radi, že tu máme také deti, aké máme. Dospelý človek často nedokáže to, čo tie deti a niektorí dospelí by sa mali od tých detí učiť,“ dodala Júlia Sláviková.

Hlasovať môžete aj vy

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2016 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Hlasovať môžete do 25.11. 2016 do 24:00. Víťazom ankety sa stane ten malý veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok dostane cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Podporiť Natáliu Haladejovú môžete hlasom priamo TU.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

V považskobys­trickej nemocnici úradovali sprejeri: Toto sa im ale podarilo! FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM