Filip Chudý Iné športy

Najväčšia turistická akcia v Považskej a okolí: Pozrite si trasy podujatia, FOTO

Organizátori Jilemnického jarnej 25-tky sú pripravení na množstvo ľudí. Čo všetko pripravili v tomto ročníku?

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia turistická akcia v Považskej a okolí: Pozrite si trasy podujatia, FOTO
1
Galéria
Zdroj: TASR

Obľúbená Jilemnického jarná 25-tka, ktorá je zaradená aj do Medzinárodnej organizácie pre ľudový šport, sa tento rok uskutoční už túto nedeľu, pričom pôjde o jej 41. ročník. Turistický pochod začína po prezentácii účastníkov, ktorá prebehne pri budove ZŠ Považská Teplá v čase od 7:00 do 10:00 a štart nasleduje priebežne po prezentácii. Štartovné je maximálne 1 euro, pre deti do 15 rokov a členov turistických organizácii je stanovené na 0,70 eura.

Pripravené sú tri pešie trasy a jedna cyklotrasa. Pešie trasy sú v dĺžke 25 km (trasa A – červené značenie), 15 km (trasa B – žlté značenie) a 10 km (trasa C – modré značenie). Cyklotrasa (trasa D) meria 52 km a má cyklo itinerár, turistické a vlastné značenie a tiež sa možno riadiť podľa GPS. Cieľ celého podujatia je opäť pri ZŠ v Považskej Teplej a uzávierka trás vrátane cieľa je o 16:00. Ak bude účastník v stanovenom čase v cieli s potvrdením z predpísaných kontrol, potom dostane účastnícky odznak.

„Ide o najväčšiu o tunajšiu akciu svojho druhu, hlavne čo sa týka účasti, aj keď tú ovplyvňuje počasie. No aj pred rokom, keď bolo nepriaznivé, prišlo viac ako 1000 ľudí. Pred dvomi, tromi rokmi, keď bolo pekné slnečné a hlavne nedaždivé počasie, prišlo okolo 4000 ľudí, teda tých, čo sa zaregistrovali. Účasť aj na tomto ročníku bude priamo úmerná počasiu,“ povedal Pavol Uriča z Klubu slovenských turistov Manín Považská Teplá, ktorý je organizátorom ak­cie.

Doprava na podujatie je zabezpečená mimoriadnou kyvadlovou dopravou z Považskej Bystrice do Považskej Teplej po trase MHD číslo 5, v polhodinových intervaloch od 7:00 do 10:00. Popoludní zas z Považskej Teplej do Považskej Bystrice tiež v polhodinových intervaloch od 14:00 do 17:00. Na prepravu neplatia zľavové karty, cena je jednotná 0,30 eura.

Účastníci by mali prísť na štart podľa toho, akú trasu si zvolia. Čím je dlhšia, tým by mali prísť skôr. Organizátori upozorňujú, že treba všetko zvážiť, hlavne svoju fyzickú kondíciu a tiež počasie. „Pripravili sme tento ročník v tradičnom duchu, ako ho ľudia poznajú z minulosti. Bude tiež sprievodný program, keď v priestore štartu a cieľa pri ZŠ v Považskej Teplej vystúpi hudobná skupina. K dispozícii bude aj guláš a samozrejme tradičné účastnícke odznaky,“ doplnil Pavol Uriča.

Jilemnického jarná 25-tka: Trasa 41. ročníka podujatia
1
Galéria
Zdroj: KST Manín Považská Teplá

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považskobystri­čania sa môžu spojiť pre dobrú vec: Náš poklad to potrebuje! FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM