Filip Chudý Rôzne

Najväčšia považskobystrická mestská časť sa dočká: Skončí dopravný problém? FOTO

Z najväčšej považskobystrickej mestskej časti hlásili problémy s dopravou, ktorá sa týka hlavne parkovania. Mesto sa rozhodlo pre takéto riešenie.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia považskobystrická mestská časť sa dočká: Skončí dopravný problém? FOTO
9
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Pre autá v Považskej Teplej bude k dispozícii o 20 parkovacích miest viac. Parkovacie miesta v najväčšej považskobystrickej mestskej časti potrebujú občania najmä v lokalite pri cintoríne a kostole, kam dochádza najviac ľudí aj z okolitých obcí. Kostol v Považskej Teplej je totiž spádovým aj pre okolité obce, najmä v nedeľu a počas sviatkov sa preto jeho okolie zaplní množstvom áut, ktoré však doposiaľ mali problém s tým, kde zaparkovať.

„Medzi ľuďmi bol dopyt po parkoviskách, lebo do kostola chodia veriaci z Vrchteplej, Kostolca i zo Záskalia, ktorí prichádzajú na ňu autami. Potom tu stáli hocikde, ničili trávniky a parkovali kde sa dalo. Cesta je tu pomerne úzka, chodí sem aj mestská doprava, čo bolo pre autobusy komplikované,“ vysvetlil mestský poslanec za Považskú Teplú Ján Panák.

Podľa slov primátora mesta Karola Janasa priestory pri cintoríne, ktoré vlastní mesto, sú už veľmi nedostatočné a nedôstojné. „Preto sa mesto rozhodlo, že prikročí k ich kompletnej rekonštrukcii. Podarilo sa nám to vysúťažiť na 31-tisíc eur. V projekte bolo pôvodne len vybudovanie parkovacích miest, ale v tej cene, ktorú sme vysúťažili, je navyše aj rekultivácia a obnova priestorov pri kostole a zároveň aj odvodnenie, ktoré už sa urobilo,“ objasnil primátor.

Pôvodne bolo na tomto mieste 14 parkovacích miest, po rekonštrukcii pribudne ďalších 20, spolu tak pri kostole a cintoríne po novom zaparkuje 34 áut. S prácami sa začalo po Veľkej noci a prioritou bolo, aby sa ukončili do 10. mája, nakoľko 13. mája bude v kostole prvé sväté prijímanie. K vybudovaniu parkoviska sa pridružila aj obnova priestorov pri kostole a odvodnenie. „V týchto miestach je vstup od garáže, ktorú má pán farár a počas silnejších dažďov stekala voda z polí práve na túto komunikáciu, ktorá potom bola znečistená blatom. Teraz sa tam urobí horská vpusť a už sa to aj obloží zatrávňovacími kockami rovnako ako parkovisko, aby to aj pekne vyzeralo,“ opísal práce Panák.

Rekonštrukciu by potrebovali aj cestné komunikácie v Považskej Teplej, tie má ale v najväčšej miere v správe Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). „Čo sa týka investícií do ciest, úzko spolupracujeme s TSK, pretože mu patrí hlavná komunikácia, ktorá ide cez Považskú Teplú. Minulý rok sa nám podarilo takmer jeden kilometer tejto komunikácie kompletne zrekonštruovať. Pokiaľ ide o cesty, ktoré sú vo vlastníctve mesta, budúci rok tu plánujeme začať s realizáciou kanalizácie. Až následne, keď sa dobuduje kanalizácia, sa budú robiť cesty,“ dodal primátor.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

V Považskej Teplej rastie nové parkovisko: Ako prebiehajú práce?
9
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM