Filip Chudý Rôzne

Najstarší Považskobystričania chcú byť in: Vrhli sa do sveta počítačov, FOTO

Základná znalosť práce s počítačom sa stala nevyhnutnosťou, čo si uvedomili aj považskobystrickí seniori. Čo ich zaujíma?

Ilustračný obrázok k článku Najstarší Považskobystričania chcú byť in: Vrhli sa do sveta počítačov, FOTO
7
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Naše mesto sa po minuloročnom úspechu počítačových kurzov pre seniorov rozhodlo túto aktivitu zopakovať. Počítačové kurzy sa konajú na pôde mestského úradu počas celého marca, prebiehajú vždy v utorok a stredu v časoch 8:00–10:00, 10:30–12:30 a 13:00–15:00 v zasadacej miestnosti č. 300. „Kurzov sa celkovo zúčastňuje 60 obyvateľov v dôchodkovom veku z nášho mesta. Rozdelení sú do skupín po desať a seniorov učia pracovať informatici z mestského úradu. O kurzy je obrovský záujem a kapacitne sa rýchlo naplnili. Nie je žiadnou výnimkou, že sa kurzov zúčastňujú aj občania, ktorí majú aj nad 70 rokov,“ povedala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková s tým, že seniori sú rozdelení do dvoch skupín – na začiatočníkov a pokročilých.

Informatik mestského úradu Miroslav Mišík prezradil, že začiatočníci sa v prvom rade naučia ovládať počítač, potom na ňom písať a kurz ukončia tým, že ich prihlásia do internetu, prípadne im pomôžu vytvoriť si vlastnú mailovú schránku a poslať e-mail. Pokročilí návštevníci kurzu sa oboznámia s operačným systémom a sústredia sa najmä na prácu s internetom. „Konkrétne na prácu s vyhľadávaním, s rôznymi e-shopmi, internetbankingom a samozrejme nebude chýbať ani bezpečnosť na internete,“ vysvetlil.

„Verím, že ich to zaujíma. Ak sa aj doteraz tomu nijak intenzívne nevenovali, keď dospeli do dôchodkového veku, zrazu majú dostatok času a aj oni chcú byť trošku in. Veľmi sa nezaujímajú o sociálne siete, ale zaujímajú sa o telefonovanie napríklad cez skype a podobné aplikácie, to ich baví,“ konštatoval Mišík.

Pretlak informácií a množstvo komunikačných kanálov spôsobil, že aj seniori sa chcú vedieť zorientovať vo svete elektronických médií. Základná znalosť práce s počítačom je preto aj pre nich nevyhnutnosťou. „Skúsenosti s počítačom veľmi nemám, doposiaľ som sa tomu bránila, ale až teraz zisťujem, že informácie sú veľmi široké, takže je potrebné, aby som aj ja so sebou niečo robila a zaradila sa. Zaujíma ma to aj kvôli komunikácii s vnúčatami,“ vyjadrila sa účastníčka kurzu pani Jozefína.

Starší ľudia si uvedomujú, že práca s počítačom sa im zíde v každodennom živote, či už pri rozširovaní svojho obzoru, pri vyhľadávaní informácií, voľnočasových aktivitách alebo na komunikáciu s rodinnými príslušníkmi a priateľmi. „Chcela by som zlepšiť svoje znalosti, čo sa týka počítačov, lebo človek nikdy nevie, čo sa vyskytne. Mám doma starší počítač po manželovi a spájam sa s deťmi, lebo mám dcéru v zahraničí, takže si s ňou píšem,“ vyjadrila sa pani Elena.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Seniori z Považskej chcú držať krok s dobou: Učia sa pracovať na počítačoch
7
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM