Kultúra

Na priemyslovke sa v piatok napoludnie neučilo: Žiaci namiesto toho spievali a tancovali

Tento víkend budú v našom meste rásť máje ako huby po daždi. Prvý prírastok postavili pred priemyslovkou, kde to pojali oslavnou formou a nielen tamojší študenti si túto akciu užili.

Ilustračný obrázok k článku Na priemyslovke sa v piatok napoludnie neučilo: Žiaci namiesto toho spievali a tancovali
Zdroj: Dnes24.sk

Stavanie májov patrí k tradičným symbolom na jar sa obnovujúcej prírody, ktorá vyhrala boj so zimou. V našom meste ich počas tohto víkendu vyrastie niekoľko, no ten pred Strednou priemyselnou školou bol vôbec prvý.

Študentom sa to páčilo

SPŠ spojila sily s Vlastivedným múzeom a Považským osvetovým strediskom, ktoré sídlia v jej budove a pripravili pekný kultúrny program, ktorého hlavnou náplňou bolo stavanie mája. To sa páčilo aj študentom. Tri prváčky Natália, Tamara a Dominika, ktoré vystúpili aj v kultúrnom programe v krojoch, nám zhodne povedali: „Páči sa nám, že dodržiavame tradície, pričom sme zachovali aj tunajšiu tradíciu na škole, s čím sme veľmi spokojné a máme z toho všetkého veľmi dobrý pocit.“

Dôležitý sviatok

„Je to dôležitý sviatok pre celú republiku a aj našu školu, ktorý si uctievame každý rok touto tradíciou. Ide o peknú a zábavnú akciu, pričom žiaci sú aj radi, že sa nemusia aspoň dve hodiny učiť… Ja som už maturant a zažívam to štvrtý rok. Teraz som staval dokonca prvýkrát aj samotný máj,“ povedal nám strojár Marek, ktorý patril do partie chalanov stavajúcej máj pre priemyslovkou.

Účinkujúci to zvládli

O kultúrny program sa postarali chlapci, ktorí hrali na ľudové hudobné nástroje a dievčatá spevom a tancom. Išlo im to veľmi dobre, až sa nechce veriť, že…: „Nie sme žiaden súbor, ale tancovanie a spievanie sme si asi dva dni dopredu nacvičovali,“ povedala nám tiskárka Tamara a jej kolegyňa Natália dodala: „A zvládli sme to celkom dobre.“

To treba zažiť

„Bolo to skvelé, s dnešným dňom som spokojný. Hral som na harmonike spolu s chalanmi, pričom sme boli aj na majálese a v študentskom sprievode, čo bola ďalšia skvelá vec. Každý rok je to myslím rovnako dobré. Stretne sa vždy nejaká partia ľudí, ktorá to zorganizuje, pričom o tom netreba rozprávať, to treba zažiť,“ vyjadril sa nám druhák na strojárstve Tomáš.

Môže vás zaujímať:

Ľudí prekvapil dav študentov: Žiadna revolúcia, konal sa tradičný pochod ulicami mesta

Maturita v Považskej Bystrici: TAKTO ju vnímajú študenti

Foto: ilustračné

Stavanie mája - SPŠ Považská Bystrica
26
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM