Filip Chudý Rôzne

Na Považskom hrade bez obľúbenej atrakcie: Dokedy to má potrvať?

Návštevníci Považského hradu sa musia v týchto dňoch zaobísť bez obľúbenej hradnej atrakcie. Prečo je tomu tak?

Ilustračný obrázok k článku Na Považskom hrade bez obľúbenej atrakcie: Dokedy to má potrvať?
Zdroj: TASR

Začiatkom druhého októbrového týždňa bolo zistené závažné poškodenie exteriérového ďalekohľadu na Považskom hrade. Ako nám vtedy prezradila Marika Zábojníková, koordinátorka projektu Obnova národnej kultúrnej pamiatky Považského hradu, všetko smerovalo k tomu, že sa ho zrejme niekto snažil ukradnúť, keďže oni neposlali nikoho, kto by mal na ďalekohľade vykonávať rôzne činnosti súvisiace s jeho demontážou. No medzitým sa už tak stalo.

„Ďalekohľad sme dali preventívne zdemontovať a vzniknutú situáciu riešime. Ja hovorím, že pred zlodejmi niet zámku, no my robíme také opatrenia, aby nikoho ani len nenapadlo ho odtiaľ zobrať. Navyše nám ide o celkovú ochranu hradu. Verím, že čo najskôr sa tam ten ďalekohľad vráti,“ povedala Zábojníková s tým, že chceli by ho dať späť ešte tento rok.

Najskôr sa zdemontovala otáčavá časť so samotným ďalekohľadom, v minulých dňoch bola zdemontovaná celá konštrukcia, na ktorej bol ďalekohľad, keďže systém ukotvenia riešia nanovo. „Keď som situáciu oznámila nášmu dodávateľovi, ten si myslel, že si z neho robím srandu,“ doplnila koordinátorka projektu s tým, že aj na iných miestach na Slovensku sú podobné ďalekohľady, pričom by bola nerada, ak by kvôli niektorým ľuďom o takúto možnosť prišli návštevníci Považského hradu.

„Ľuďom sa ďalekohľad páčil, keďže vnímali okolie z inej perspektívy. Neraz som čelila otázkam, či tam nedáme ešte jeden, keďže sa naň dlho čakalo v rade. Je to oživenie pobytu na hradu, podobne, ako aj model hradu,“ uviedla Zábojníková. Podľa ktorej ďalekohľad ponúka úplne iný pohľad na okolie, keďže máte vďaka nemu ako na dlani napr. mojtínsky vlek, bytčiansky most smerom na Makov alebo na Maníne vidíte sedieť vtáčika na konári.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Prišla vytúžená zmena: Ako vyzerajú nové schody do nemocnice v Považskej? FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM